Ik at deze zomer op een terrasje: flammküchen. En het was awesome.
Ik wilde het sinds die tijd ook zelf maken, maar op de een of andere manier kwam het er steeds niet van. (eerlijk: ik was het bestaan van deze gekke pizza-wannabe even vergeten…)
Maar! Toen ik laatst een flammküchen voorbij zag komen op Instagram was ik weer gefocust 🙂 Dit ga ik maken!
Wat is flammküchen eigenlijk?
Goeie vraag. Het gerecht komt uit de Elzas (aldus het wereldwijde web). Best raar dat een Frans gerecht een Duitse naam heeft, maar dat terzijde.
Het is een deegbodem, met een laagje crème fraîche er op. Dan wat spekjes en uien er bij: even in de oven en HOPLA. Klaar is je snackje. Of is het een hele maaltijd? Ik at het met een salade er bij, dus een halve maaltijd zeg maar.
Ik had een duurloop gedaan en was toe aan een lekker knus avondje op de bank, met comfort food. Oftewel: makkelijke flammküchen, met een fijne salade (en een Gin-Tonic on the side… 🙂 ).
Wat heb je nodig?
- Pizzadeeg (ik maakte dit BIJ HOGE UITZONDERING zelf! Ik had namelijk meel van de molen, speciaal voor pizzadeeg! Dus daar besloot ik een andere bestemming dan pizza aan te geven. Je kan natuurlijk ook zo’n uitrol-bodem van de Appie kopen: die zijn echt heerlijk!)
- 100 ml crème fraîche
- paar eetlepels kwark
- 150 gram ontbijtspek
- 2 grote uien
- peper
Aan de slag!
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Schenk een Gint-Tonic (of een wijntje ofzo) in voor jezelf, ga lekker op de bank zitten, drink je drankje en wacht tot de oven warm is.
- Rol de pizzabodem uit en bak ‘m bijna gaar in de oven. Zo’n 20 minuutjes ofzo. Dus zonder iets er op!!
- Zet daarna je oven wat hoger: 225 graden.
- Bak de spekjes (ik had ze in reepjes gesneden) net-niet-knapperig in de koekenpan.
- Laat de spekjes uitlekken op een papiertje: je wilt geen vette bek en obesitas.
- Veeg de pan een beetje schoon en bak de ui (in ringen gesneden) lekker glazig.
- Roer de kwark door de crème fraîche en doe er wat peper door.
- Beleg (de bijna afgebakken) pizzabodem met dit kwark mengsel.
- Drapeer de uien en spekjes er over.
- 10 minuutjes in de oven (precies tijd om nog een lekkere Gin-Tonic in te schenken) en dan is je makkelijke flammküchen klaar!!
Valt reuze mee he? En lekker joh!! Ook Jur was er weg van., dus wij gaan het vaker eten!
Heb jij wel eens flammküchen gegeten of gemaakt? Lekker ja?
Liefs, Nora
Plaats een Reactie
Laat je reactie achter!