,

Vegan Notenburger | Recept

notenburger vegan recept

Vegan Vrijdag notenburger

Joehoeee! Vrijdag!! Bijna weekend!! En tijd om weer even lekker VEGAN te doen!
Gastblogger Marlies (= veganistisch PROFkok) kwam met een fijn receptje voor een notenburger. Dus een hamburger, maar dan van noten.
Dat wilde ik natuurlijk zelf ook maken!! Maar tja, hoe verkoop ik dat aan DE MAN? Hamburgers = geen enkel probleem. Maar zodra ik woorden als ‘vegan’, ‘gezond’, ‘kikkererwten’, ‘linzen’ (en meer uit die categorie) gebruik, zie ik al lange tanden verschijnen bij m’n vriendje…
Mijn tactiek? Ik bouwde de notenburger en vermomde ‘m als een hamburger 😉 En dan gewoon ‘EET SMAKELIJK!’ zeggen. That’s it.

Vegan Notenburger | Recept

Door: Marlies
Het recept voor deze notenburger komt oorspronkelijk uit de dikke vegetariër van Mark Bitman, maar ik heb het recept wat aangepast. Zo is het recept veganistisch en met de champignons erbij net wat smeuïger van structuur.

Wat heb je nodig?

  • 1 middelgrote ui
  • 150 gram gemengde (rauwe) noten (walnoten, pecannoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten…)
  • 100 gram champignons
  • 80 gram havermout
  • 2 eetlepels tahin of notenpasta
  • 2 eetlepel sojasaus (zoute, geen zoete)
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Keukenmachine of een hakmolen bij je staafmixer.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snipper de ui in de keukenmachine.
  3. Voeg de noten, havermout en champignons toe en pulseer tot een grof mengsel.
  4. Voeg tahin, sojasaus en chilipoeder toe en maal kort.
  5. Proef het mengsel en voeg peper en zout naar smaak toe.
  6. Wanneer het mengsel te droog is kun je nog wat sojasaus toevoegen.
  7. Als je tijd hebt laat je het mengsel 10 minuten rusten, maar je kunt er ook gelijk burgers van vormen.
  8. Dit mengsel is voldoende voor 6-8 burgers, maar je kunt natuurlijk ook grotere of kleinere burgers maken. Pas dan wel de baktijd aan.
  9. Leg de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de voorverwarmde oven.
  10. Bak de burgers 10 minuten en controleer of ze mooi krokant worden.
  11. Haal het bakblik uit de oven en draai de burgers om, bak ze vervolgens nog 10 minuten.
  12. Wanneer je iets grotere burgers hebt gemaakt raad ik aan ze 15 minuten te bakken, om te keren en dan 10 minuten te bakken.
  13. Controleer vervolgens of ze al goed zijn, anders nog 5 minuten langer bakken.
Oja…
Deze notenburgers zijn heerlijk op een broodje met ketchup of veganaise. Blaadje sla, augurk en tomaat erbij, maar kan ook prima bij een stamppot of als vleesvervanger bij een andere maaltijd. Eet smakelijk! Marlies

 

Weer eens wat anders, dan een standaard broodje hamburger! Hoewel, dat is natuurlijk VET lekker.
Laten we het houden op afwisseling 🙂

Eten jullie wel eens VEGAN? En hoe weet je nou of het vegan is? Ik vind dat lastig hoor!!

Liefs! Nora

6 antwoorden
    • Nora
      Nora zegt:

      Ik zag al op Instagram dat het een succes was! Die pindakaas klinkt FANTASTISCH (als een soort Aziatische pindasaus). Denk dat ik jouw verdie van deze burger ook maar eens moet proberen!!
      Eet jij altijd vegetarisch (veganistisch?) trouwens?

      Beantwoorden
      • Brenda Andriese
        Brenda Andriese zegt:

        Nee, ik ben niet vegetarisch, maar vind het wel een uitdaging om zo weinig mogelijk vlees te eten en eigenlijk is dat een makkie ?

        Beantwoorden
        • Nora
          Nora zegt:

          Aha! Wat goed! Wij proberen ook onze vleesconsumptie te minderen. En als we dan vlees kopen, dan doen we dat bij de slager (die alleen maar vlees verkoopt van boeren uit de buurt, waar ze goed voor de dieren zorgen). Ik weet niet of ik helemaal vegetarisch zou kunnen eten..

          Beantwoorden
          • Brenda Andriese
            Brenda Andriese zegt:

            Ik doe het precies zoals jij. Echt vegetarisch zou ik wek kunnen maar eigenlijk niet echt willen ☺️

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] staan, dan om meteen alle dierlijke producten te laten staan. Maar proberen is wel wat waard!! Die vegan notenburger vond ik wel weer te […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.