,

Een VEGAN marathon weekend | gastblog

vegan weekend Brighton badplaats

VEGAN vrijdag

Hopla: een nieuwe rubriek op m’n blog! Vegan vrijdag. Vrijdag is een mooie dag om (zo af en toe, dus niet elke vrijdag. Rustig!!) een kijkje te nemen in het leven van een veganist, en misschien kunnen we ook wel eens wat receptjes uitproberen! Helaas ben ik een veganistische NONO. Maar gelukkig krijg ik hulp van een gastblogger! En niet ZOMAAR eentje, maar een professionele veganistische kok!! Straks meer over deze gave gastblogger.

Veganistisch? WTF?

Het veganisme is een levensstijl waarbij men geen dierlijke producten nuttigt en ook geen andere producten koopt of gebruikt waarbij sprake is van dierlijk leed. Een veganist eet dus geen vlees, vis, eieren, zuivel en honing en koopt bijvoorbeeld geen kleding van leer of verzorgingsproducten die getest zijn op dieren.
bron: wikipedia

Zo. dat schept duidelijkheid. Veganistisch wordt in hipster-land ook wel vegan genoemd, daarom noem ik deze rubriek Vegan Vrijdag 🙂 #hip

Mag ik jullie voorstellen: Marlies!

Via mijn werk ken ik Marlies. Eigenlijk zijn we allebei logopedist, maar we raakten een tijdje geleden aan de praat over een gedeelde liefde: ETEN. Marlies was toen bezig met een opleiding voor veganistisch kok! Wow! Best gaaf!
Marlies heeft zelf ook een vegan lifestyle (als je verder leest kun je zien wat dat inhoudt). Omdat ik eigenlijk helemaal niet zoveel weet van het veganisme heb ik Marlies gevraagd of ze een keertje een gastblog wilde schrijven.
Vandaag vertelt Marlies over haar vegan marathon weekend in Brighton.
En GOED NIEUWS: volgende keer deelt ze een superlekker vegan recept van een notenburger!!♥

Hier komt Marlies!!


Een vegan marathon weekend in Brighton

Vrijdag 15 april, dag 15 van de Vegan Challenge lees ik op de website wanneer ik aan deze blog begin te schrijven. Ik zit op Schiphol te wachten op een vlucht die misschien niet eens meer zal gaan vandaag. Het doelloos wachten grijp ik aan om eens wat woorden op papier te zetten. Een tijd geleden vroeg Nora mij of ik het leuk zou vinden een gastblog te schrijven over veganistisch eten. Dat leek mij zeker leuk, maar niet gewend aan het schrijven van een blog waren er toch steeds andere zaken die ik voorrang gaf. Aangezien ik nu toch niet zoveel anders kan doen dan wachten en geen zin heb om mijn boek te lezen pak ik papier en een potlood en begin te schrijven.

We zijn op weg naar Brighton in zuid Engeland. Daar wordt zondag de marathon gelopen en mijn man doet mee. Mochten we er komen tenminste. Zelf ben ik geen hardloper, maar aanmoedigen en zelfgemaakte sportdrankjes aangeven is ook heel belangrijk. Verder is een marathon in het buitenland natuurlijk een uitgelezen kans om op reis te gaan. Brighton schijnt niet alleen interessant te zijn voor sportievelingen of mensen die van de zee houden, maar ook (vegan) foodies kunnen hier prima terecht.

Sinds ik veganistisch eet, is het niet zo makkelijk om (spontaan) uit eten te gaan. Vegetarische gerechten zie ik steeds vaker op de kaart staan, maar deze zijn meestal niet veganistisch of lastig veganistisch te maken. Je moet altijd van tevoren uitzoeken waar je gaat eten of navragen of ze iets voor je kunnen maken. Ik kies ervoor om plantaardig te eten, dus geen dierlijke producten en producten afkomstig van dieren. Geen vlees en vis, maar ook geen kaas, zuivel en eieren. Honing probeer ik zo min mogelijk te gebruiken, maar hier wijk ik een beetje af van waar ‘een echte veganist’ voor staat. Een veganist gebruikt helemaal geen producten afkomstig van dieren, dus ook geen leer, wol, honing en zijde bijvoorbeeld. Wanneer je etiketten van producten gaat bestuderen wil je niet weten waar bijvoorbeeld allemaal melkpoeder in zit. We maken daarom heel veel zelf.

vegan weekend Brighton badplaats

Het strand van Brighton!

Op Schiphol is het lastig voor ons om iets te eten te vinden. Naar alle waarschijnlijkheid zal onze vlucht om 20.30 u gaan. Bij de eettentjes die wij proberen is er niks veganistisch te krijgen. Uiteindelijk kopen we een superduur potje pindakaas in de souvenirshop en kale broodjes bij een eettentje. Hier verkopen ze gelukkig ook fruit, dus nog een banaan erbij en als toetje een oreokoekje. Gelukkig gaat onze vlucht uiteindelijk om 20.45 u en komen we vrijdagavond laat toch nog in Brighton aan bij een super mooi appartement.

De sleutel kunnen we afhalen in de pub aan de overkant van de straat, The Earth and Stars. Hier hebben we gelijk een drankje gedaan. Voor het bier dat ze op de tap hebben wordt aangegeven of het veganistisch is! Nu vraag je je misschien af wat er niet veganistisch aan een biertje kan zijn. Bier en wijn worden vaak geklaard met dierlijke producten. In Nederland ben ik nog nooit een drankkaart tegengekomen waarop staat of wijn of bier veganistisch is. Mocht je willen weten of je drankje veganistisch is kun je de database The Barnivore raadplegen (http://www.barnivore.com/). Deze is echter verre van compleet. Bij dezelfde pub kun je ook eten en hier nog een verrassing: ze serveren veganistisch eten naast vlees en vis!

De volgende dag lunchen we bij Love Fit Café, waar ook weer keuze is voor veganisten en niet veganisten. Er is een keur aan sapjes, smoothies, koffie en chai met amandelmelk. Ik kies voor een pitabroodje met humus, falafel, salade en edamameboontjes. Die laatste heb ik nog niet eerder gegeten. Dit zijn verse jonge sojabonen die in de peul worden gekookt en je uit de peul moet pellen. Heerlijk en een goede bron van eiwitten. ’s Avonds koken we zelf, want daarvoor hadden we een appartementje gehuurd zodat we zelf in de hand hebben wat we eten. Pasta! Met veel groente, tomatensaus, boterbonen en gegrilde pompoen. Salade van rucola en tomaatjes.

Falafel met humus en edamame boontjes bij Love Fit Cafe - vegan

Falafel met humus en edamame boontjes bij Love Fit Cafe

Om nog even terug te komen op de marathon: die werd zondag gelopen, dus we waren niet zo vroeg als gepland, maar wel op tijd. Op zaterdag gingen we met de bus naar het startgebied en hebben we een aantal stukken van het parcours verkend. De bussen blijken die zondag niet te rijden, dus hebben we een taxi gereserveerd. Goed voorbereid en ons portie pech en wachten wel gehad zou je denken. Komt de taxi niet opdagen die zondagochtend!!
Wij wachten en wachten. Bellen met de centrale. Het is druk, maar er komt een taxi aan. Weer wachten en wachten, nog een keer bellen. Na veel stress en er al vanuit gaande dat er niet gelopen zou worden, komt er om half negen dan toch een taxi.
Gelukkig is het niet ver en zijn we om kwart voor negen, een half uur voor de start op de plek waar we moeten zijn. Ik heb er alles aan gedaan om mijn man weer rustig te krijgen en te laten focussen op de wedstrijd en alles waar hij voor heeft getraind. De wedstrijd loopt hij in een goede tijd en zelfs een paar seconden van zijn PR af. Dit had ik niet meer durven hopen 🙂

Start van de marathon Brighton

Start van de marathon

vegan toetjes Brighton

Toetjes van earth and stars

Nu alle stress voorbij is kan ik weer eten. We wilden graag lunchen bij de pub tegen over het appartementje, maar die waren volgeboekt. Toen we vroegen of we niet konden afhalen kwamen ze de lunch bij ons bezorgen. Dat noem ik nog eens service. Ze hebben zelfs keuze in veganistische toetjes. Aangezien ik niet kan kiezen bestel ik ze allebei.

brighton vegan restaurant

Restaurant Terre a Terre

Voor zondagavond had ik gereserveerd bij Tèrre a Tèrre, een vegetarisch restaurant waar ook een veganist zonder problemen kan eten. Op de kaart wordt aangegeven of een gerecht veganistisch is of veganistisch bereid kan worden. Voor de wijnen wordt ook aangegeven welke veganistisch zijn. Ik wil alles wel proberen, maar moet toch een keuze maken. Soep van de dag met onder andere venkel en dille. De Steam dreamer, een bamboe stoommandje, gevuld met verschillende heerlijke dingen en als dessert rijstpudding, met ananas, en zure appel. Heerlijk allemaal. Ik wil hier wel blijven wonen.

 

Thuis ga ik zelf maar weer aan de slag in de keuken. Wat ik overigens helemaal geen straf vind, maar zonder nadenken uit eten gaan is wel echt heel luxe. Inmiddels is het bezoekje aan Brigthon alweer even geleden en was mijn stuk nog steeds niet klaar. De Vegan Challenge zit er al lang weer op, maar een keer veganistisch eten kan altijd. Je kunt je eigen Vegan Challenge starten of Vegan Friday instellen. Stel gewoon je eigen doel, maar ik ben er van overtuigd dat minder vis, vlees, zuivel, kaas en eieren eten goed is voor jezelf, voor de dieren en voor de wereld!

Groetjes, Marlies


Ik ben heel benieuwd of jullie al wel eens vegan hebben gekookt, en of jullie het leuk vinden om af en toe een vegan recept te lezen! Laat je een reactie achter? Dat vind ik leuk, en Marlies ook!!

Liefs! Nora

2 antwoorden
  1. Paul Smit
    Paul Smit zegt:

    In een ver verleden was ik een liefhebber van vlees. Bij voorkeur een t-bone steak of een mooie, malse biefstuk. Ik werd ernstig ziek. Volgens een destijds beroemde paranormale genezer zou mijn kwaal te maken hebben met het eten van (te veel) vlees. Ik besloot geen vlees en vleeswaren meer te eten en heb dat enige jaren volgehouden. Het probleem was alleen het uit eten gaan. Vegetarische restaurants waren schaars. Tijden veranderen. Tegenwoordig heeft elk restaurant ook vegetarische gerechten.

    Inmiddels eet ik weer vlees maar hooguit eenmaal in de week. Zo ook matig ik mij met vis maar dat heeft een andere reden namelijk het feit dat ik bijna gestikt was in een graat. Kaas, honing, eieren, wijn en bier staan wel op mijn wekelijks menu.

    Een veganistische levensstijl zou dus niets voor mij zijn. Met alle respect voor mensen zoals Marlies is het onwaarschijnlijk dat de wereld in de toekomst zonder dierlijke producten kan.

    Evenwel kook ik voor 80% vegetarisch en juich ik lekkere vegan recepten van harte toe.

    Beantwoorden
    • Paul Smit
      Paul Smit zegt:

      Nog een aanvulling. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd er vreemd aangekeken tegen vegetariërs. De buitenwereld dacht aan een overblijfsel van het hippietijdperk. Tegenwoordig zijn vegetariërs volledig geaccepteerd. Of veganisten dat ook zijn betwijfel ik.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.