Soep, anyone?
Wie houdt er niet van soep?
Klinkt als een retorische vraag, maar er is een tijd geweest dat ik ook niet zo dol was op soep hoor. En heus niet alle soepjes vind ik lekker. Sommige soep is net een romige, vette drap: dit eet ik niet met plezier.
The boyfriend walgt bijvoorbeeld van erwtensoep. Tja, dat snap ik ook nog wel, hoewel ik dat dan weer heel lekker vind.
Koud buiten? Warm en knus binnen!
Nu het herfst is en het soms als winter voelt, is een warme kom soep op z’n tijd protocol. Bij mij dan.
Na een goede duurloop, als je met een gevoelloze neus en gloeiende wangen binnenkomt, vind ik het dus heerlijk om eerst even snel te douchen en daarna met die hete kom soep op de bank te crashen. #genieton #hippehashtag
Maar, dan wel zelfgemaakte soep hè.
Pompoensoep
Pompoensoep behoort tot m’n favorietjes. En wel hierom:
- Het is über makkelijk. Kan echt iedereen. Jij ook.
- Het kost haast niks. Als je slim shopt.
Kijk, je moet pompoensoep natuurlijk niet maken als er nergens pompoenen te vinden zijn en je ze moet laten invliegen vanuit Ghana (Ghana?! daar komen zo geen pompoenen vandaan…. Wel ananassen trouwens.)
Maar pompoenen kun je in de herfst op heel veel plekken redelijk cheap scoren. Bijvoorbeeld op de markt! Of bij zo’n knus kraampje langs de weg.
Maar je hebt nu waarschijnlijk, net als ik, zin in pompoensoep gekregen? Check dit recept, ga aan de slag en eat your heart out. Succes.
Recept pompoensoep
Wat heb je nodig? (voor ongeveer 4 kommen, zelf bepalen hoeveel personen).
- 1 flespompoen
- 1 ui
- teentje knoflook
- 1 groentebouillon tablet (2 mag ook)
- liter kokend water
- eventueel 2 eetlepels sambal, maar alleen als je van pittig houdt, net als ik.
- koriander, of andere groene blaadjes die je bovenop kan doen als de soep klaar is. Puur voor de estethiek.
- staafmixer
Aan de slag!
- Snipper de ui en de knoflook.
- Bak deze in een soeppan. Of heet dit fruiten? Fruit de ui. Check.
- Was de pompoen, en haal de zaden/ pitten er uit. Je hoeft de pompoen niet te schillen!!! Luiheid ten top, heerlijk.
- Hak de pompoen in stukken.
- Doe de stukken pompoen, de liter kokend water, de bouillonblokjes en de sambal erbij in de pan.
- Laat alles ongeveer 30 minuten koken, met de deksel schuin op de pan.
- Daarna maak je er een gladde massa van met je staafmixer (of mik het hele zooitje in de blender, dat kan natuurlijk ook).
- Doe er wat koriander op: HOPLA! Eten maar!!
Ik vind dit dus intens heerlijk.
Wat is jouw favoriete soepje?
Liefs! Nora
De beste tip in minstens 10 jaar ‘je hoeft de pompoen niet te schillen’. Wist ik veel. Dit is wat mij altijd weerhoudt (met ‘dt’, want het onderwerp is ‘iets’) van het maken van pompoensoep; dat vreselijke schillen van dat kreng. En nog cheapeaer (of hoe schrijf je dat niet-bestaande woord?)want méér soep. Volgens mij zijn de meeste pompoenen langs de weg nu wel weg (let op de leuke woordspeling!, dus dat wordt toch een pompoen in laten vliegen uit Ghana. Mocht er een ananas (met één ‘n’, dat heb ik even gefactcheckt – met een ’t’) terugkomen, maak ik desnoods ananassoep. Wachtend op je recept voor ananassoep… groet, Paul.
Hahaha, ananas-soep: top ideetje Paul!
En het-niet-schillen-van-pompoenen scheelt echt (let ook op deze woordspeling, hoewel: auditief beter dan zo opgeschreven….) Ik had alleen 1 keer soep gemaakt van een groene pompoen (uiteraard ook niet geschild): die soep werd poep-bruin toen ik het ging staafmixen, omdat die groene schil niet echt combineerde met de oranje binnenkant…. puntje van aandacht dus.
Heb je de diarree (ik schrijf normaal niet zulke smerige woorden en kom er na spellingcheck achter dat dit met dubbel ‘r’ is) daarna nog wél opgegeten? Lijkt mij wel lachen dat je met een beetje chic dineetje gewoon zo’n lekkere bruine derrie voorzet.
Gewoon die hele pan diarree-look-a-like opgegeten hoor! Met m’n ogen dicht smaakte het gewoon naar mooie oranje pompoensoep 🙂
Jur wilde het overigens niet eens proeven….
Hoi!
Hoe duur is deze soep ongeveer per persoon?
Groetjes!