Siiiiinterklaasje kom maar binnen met je …. PEPERNOTEN!! Want I love pepernoten.
Eigenlijk hou ik vooral van kruidnoten, maar die noem ik altijd pepernoten #ingewikkeld
Wil de kruidnoten-politie stilletjes m’n huisje voorbij rijden?
Je hebt van die mensen die je de hele tijd gaan verbeteren als je ‘pepernoot’ zegt in plaats van ‘kruidnoot’. Tegen hen wil ik graag zeggen: Doe maar niet.
Die kleine bruine koekjes waarmee Piet strooit (hoewel ‘strooit’? Hier in Weesp zaten ze tijdens de intocht in zakjes, die werden uitgedeeld….) zijn LEKKER, in welke vorm dan ook.
Ik vind ze zelfs zo lekker dat ik ze in de zomer al eet. Kruidnoten dus, die ik dan pepernoten noem.
Lees ook: Zomerse pepernoten.
Recept voor échte pepernoten
Echte pepernoten, die rechthoekige brokken dus, vind ik ook mega lekker. Vooral omdat de smaak alleen al het Sinterklaasgevoel bij me oproept. En ze zijn vaak zo lekker taai♥
Ik wilde deze brokjes ook een keer zelf maken. In mijn zoektocht naar recepten kwam ik allemaal onhandige ingrediënten tegen die ik niet in huis had (zoals roggebloem) of te duur vond (zoals ahornsiroop, dit kost meer dan €5 per flesje #doemaarduur)
Dus ik besloot het wat toegankelijker te maken, zodat ‘het gewone volk’ (zoals IK) ook een keer pepernoten kan bakken!
Disclaimer: de eerste berg pepernoten die ik bakte was BIKKELhard. Mislukt dus. Ik sleutelde wat aan de ingrediënten/ baktijd/ oventemperatuur, en tadaaaa: de tweede lading zag een beetje bleekjes maar was wel lekker (en taai, zoals het hoort bij echte pepernoten!)
Wat heb je nodig?
- 300 gram bloem
- snufje zout
- 4 eetlepels gestampte muisjes
- 2 blokjes voor anijsmelk (ken je dat?), ik crushte ze eerst in m’n vijzel.
- 2 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 ei
- 175 ml vloeibare honing
- 3 eetlepels water
Aan de slag!
- Doe de bloem, zout, kruiden (gestampte muisjes, ALLES) en bakpoeder in een kom (eerst even zeven!) en mix alles door elkaar.
- Splits het ei en voeg het eiwit (dus niet niet het eigeel!) bij het meel-mengsel.
- Ook de honing mag erbij.
- Mix dit mengsel met een mixer op de hoogste stand en maak er een mooie bol van.
- Wikkel de bol in vershoudfolie en laat het een uurtje in de koelkast liggen.
- Ga even de hond uitlaten, ren een rondje of maak een lekker cappuccino voor jezelf. Je kunt ook Sinterklaasliedjes zingen, om in de sfeer te komen.
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Maak ‘propjes’ van het deeg: pak wat in je hand, beetje knijpen/ rollen/ duwen. Het is de bedoeling dat het op zo’n hoekige pepernoot gaat lijken.
- Je kunt de pepernoten eventueel bestrijken met het eigeel, dan worden ze misschien mooi glanzend? Ik heb dit in elk geval niet gedaan… Maar mijn pepernoten waren dus ook heel bleek.
- Leg de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 12 min. pepernoot-bruin.
- Tadaaaa! Je hebt échte pepernoten gemaakt! Hup, opeten maar! Want: wie zoet is….
Tip van Noor: Laat de pepernoten even afkoelen voordat je er mee gaat strooien. Je wilt niemand aan het huilen maken.
Fijne sinterklaas allemaal!
Liefs! Nora
Plaats een Reactie
Laat je reactie achter!