WeesperNieuws column Nora

Het was zomer. Het seizoen van vrijheid en zorgeloosheid. Het seizoen waarin Weesp zo goed uit de verf komt. Maar de zomer is voorbij. En met het opruimen van de prachtige petunia’s, die tijdens de zomermaanden door de hele stad hangen, is er voor Weesp gekozen om de zomer definitief te beëindigen. We kunnen wel willen dat de zomer eeuwig voortduurt, we kunnen zelfs handtekeningen verzamelen, maar het gaat niet gebeuren. De zomer is een gepasseerd station.

Maar nu moeten we kiezen. Kiezen tussen de herfst of de winter. Voor veel Weespers lonkt de herfst. We zitten er tenslotte al midden in! De herfst heeft iets gemoedelijks: In je oude lievelingstrui de bladeren uit je eigen voortuin vegen en daarna binnen knus de kaarsjes aan. In de herfst is het weer niet zo bepalend. Tuurlijk kan het flink regenen, maar dan doe je je regenjas aan of je capuchon op, je hebt altijd nog iets te kiezen. Maar niet iedereen houdt van de herfst. Zo werd vorige week met veel bladblazerterreur de complete Hoogstraat verlost van alle gevallen herfstblaadjes. Een duidelijk teken van verzet tegen de herfst.

De herfst-fans houden de koude, machtige winter het liefst zo lang mogelijk buiten de deur. Want als het winter wordt dan is de kans heel groot dat we ondergesneeuwd raken. Tegen de winter kan je niet op, die overheerst alles. Het enige wat je dan nog te kiezen hebt is: sjaal of handschoenen, of allebei? Het is ook zo ver weg, de winter. Aldus de herfst-kiezers.

Als ik mag kiezen, dan kies ik voor de winter. Ik hou wel van dit imposante seizoen. Tegen de kou zijn we in Weesp volgens mij wel opgewassen: met wat geluk kunnen we zelfs schaatsen op de Vecht! En de winter brengt in mijn ogen juist heel veel voordelen met zich mee: de gezelligheid van Sinterklaas, warme chocomel drinken bij een haardvuur, een sfeervolle kerst en als klap op de vuurpijl: oud & nieuw! Wat dat betreft zit het qua voorzieningen in de winter wel goed.

Maar ik ben niet degene die kiest. Er wordt voor Weesp gekozen. Wat gebeurt, gebeurt.

 

Deze column is gepubliceerd in het WeesperNieuws op 25-10-2017

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.