WeesperNieuws column Nora

 

Ondanks dat het hoog zomer is, ontbreekt op het moment de echte tropische hitte nog een beetje in Weesp. Er zijn wel wat warme dagen geweest, waarbij volgens mij de 30 graden ook wel is aangetikt. Maar van mij mogen die broeierige, zwoele, zonnige dagen non-stop aanhouden. Die dagen waarbij werkelijk iedereen uit pure noodzaak op of in de Vecht te vinden is. En dat er om tien uur ’s avonds nog steeds een rij voor Nelis staat. Ik hou er van.

Nou heb ik een plek ontdekt in Weesp, waar het hele jaar door een tropisch klimaat heerst. Zelfs in de winter word je daar bevangen door een verzengende hitte en wil je het liefst met je slippers aan en een waaier in de hand bij een open raam wat verkoeling zoeken. Dit warme oord heet ‘Oversingel’, het verzorgingshuis aan de Hugo de Grootlaan.

Voor mijn werk als logopedist kom ik wekelijks in Oversingel. De bewoners daar hebben het snel koud, daarom staat zelfs in de zomer de verwarming aan. Toen ik vorige week aan een cliënt, een lief vrouwtje van bijna 90, voorstelde om even een deur op een kiertje te doen, werd ik voor gek verklaard. Het zou wel eens kunnen gaan tochten! Brrrr. Maar binnen een paar minuten was ik de beklemmende hitte vergeten. Want het lieve vrouwtje pakte m’n hand en vertelde me met een zachte, krakerige stem dat ze het zo fijn vond dat ik langskwam. Ze begon te praten over ‘vroeger’. En ik vond het ook fijn, ook al was er niet altijd een verhaallijn om te volgen.

Toen ik na een uur zei dat ik weer weg moest, zag ik teleurstelling in de ogen van het lieve, oude vrouwtje. Ze zei: ‘Kom je gauw weer?’ Op dat moment smolt ik. Niet van de hitte deze keer.

Dus een tip voor iedereen die deze zomer op zoek is naar warmte: besteed een vrij uurtje in Oversingel (of een ander verzorgingshuis). De tropische hitte bevangt je als je binnen komt, maar het warme gevoel waarmee je weer weggaat duurt de hele dag!

 

Deze column is gepubliceerd in het WeesperNieuws op 2-8-2017

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.