fruit-flies fruitvliegjes

Fruitvliegjes invasie 🙁

Als het lekker weer wordt, zijn daar ineens ook die intens gore fruitvliegjes… Waar komen die vandaan??

Tijd om dit duistere mysterie te kraken!!

Banaan gegeten, schil in de prullenbak. En ineens, uit het niets: kleine zwarte vliegjes… Huh? Hoe dan?? En vooral: waarom zo veel?? Waar ze ook vandaan komen: ze nemen hun complete familie EN AANHANG mee…. bah!
Vieze, fruitige vliegjes, ik besef dat jullie levende wezens zijn, dus sorry alvast. Maar ik wil jullie niet.

De fruitvlieg, also known as Drosophilae Melanogaster, legt zijn eitjes en larven op onrijp fruit. Die eitjes blijven onzichtbaar, totdat het fruit (over)rijp wordt: dan ‘happen’ de fruitvlieg-larfjes zich in het fruit om zich vol te eten aan bacteriën en gisten. Gevolg: een hele kolonie vliegjes boven je fruitschaal.

Fruitvliegjes zorgen wel voor het verteren van fruit dat weggegooid is: denk aan een bananenschil langs de weg. Ze hebben gigantische chromosomen en een snelle voortplantingscyclus: dit maakt fruitvliegjes zeer nuttig en waardevol voor genetisch onderzoek. Maar door die snelle voortplantingscyclus zit er tijdens de eerste zonnestralen dus wel meteen een hele fruitvlieg-brigade op je fruit….

Overigens komen op Antarctica geen fruitvliegjes voor!

Maar wat doe je er aan?

Hoe krijg je die krengen dan weer weg? Internet weet zoals gewoonlijk raad. Ik heb meerdere tips gevonden!!

  1. Zorg dat je geen rottend fruit in je fruitschaal/ prullenbak/ aanrecht hebt liggen! (Ja duh. Maar dat is waarschijnlijk nu al te laat, nu er een hele familie Drosophilae Melanogaster in m’n keuken woont…)
  2. Vul een glaasje voor de helft met appelsap en de andere helft met azijn. Klein scheutje afwasmiddel erbij: bye bye vliegjes!!
  3. Zet een bakje met water en een klein beetje azijn neer: hier houden die motherf*ckers blijkbaar niet van!!
  4. Maak je keukenmuren schoon met Dettol (ik heb dit ook maar op internet gevonden hoor, ik HEB geen eens Dettol). Maar dit schijnt heerlijk te ruiken en de vliegende irritatiefactortjes weg te jagen!
  5. Zet een glaasje port neer, hier komen de vliegen op af en vervolgens verdrinken ze in de port. (als je het mij vraagt: zonde van de drank 🙂 )

Bron: www.omaweetraad.nl (klinkt als een GOUDEN website hè?)

En? Wist jij dit al?

 

Liefs! Nora

fruit-flies fruitvliegjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.