koffie wakker worden milesandmore

Een dag zonder koffie? Echt niet!!

Koffie-verslaafd? Dat ook weer niet. Maar ik ben gek op koffie! Het eerste wat ik ‘tot me neem’ als ik ’s ochtends wakker word is een kopje koffie: wakey wakey! Dit is altijd een dubbele espresso, uit ons geweldige DeLonghi-koffiezetapparaat #nietgesponsord.

Best wel heftig he, om de dag te beginnen met een dubbele espresso? 😉 Sterk spul.

Ik kan iedereen die ook maar een beetje van een bakkie troost houdt aanbevelen om een koffiezetapparaat aan te schaffen waar je koffiebonen in moet doen. Die bonen worden dan pas gemalen op het moment dat jij op het knopje drukt, waardoor je een supervers kopje zwart-goud hebt! En dat ruikt ook zo lekker!

Ok, dan heb je een koffiebonen-koffiezetapparaat, maar dan moet je er dus ook koffiebonen in doen. Welke bonen kies je? In de supermarkt ligt het schap vol met allerlei verschillende koffiebonen van uiteenlopende merken. Van budget tot superdeluxe, van ‘normale’ koffiebonen tot ‘extra dark roast’. Wij hebben thuis eerst zo’n 8 verschillende merken/ sterktes/ prijscategorieën uitgeprobeerd, voordat we onze favoriet hadden gevonden. Het luistert erg nauw, snap je?
Onze winnaar is de ‘Dark Roast Espresso Boon’, het liefst van Excellent #weernietgesponsord. We hadden een keertje per ongeluk de verkeerde bonen in onze geliefde machine gedaan. FAIL. Slappe bak, geen smaak. Dan begin je je dag dus niet goed.
Wij zijn dus zeer kritisch wat betreft onze bakkies pleur 😉 Als we op vakantie gaan, nemen we zelfs onze eigen koffiemachine mee #confession 🙂

 

Zodra ik op m’n werk ben schakel ik van de dubbele espresso over op cappuccino. Op m’n werk komt de koffie namelijk uit een ‘gewoon’ koffiezetapparaat, best goed te doen hoor. Maar dan wel in cappuccino-vorm, met lekker veel opgeschuimde melk. Heerlijk, doe er nog maar een.

 

’s Avonds, na het eten, is het uiteraard weer koffietijd! Maar nu, verwend dat ik ben, maakt m’n vriendje (bijna altijd) een ‘latte macchiato’ voor me. De beste latte macchiato actually 😉 I’m a lucky girl!!

latte macchiato made by boyfriend

De allerlekkerste latte macchiato, homemade door m’n vriendje!!

Wat is eigenlijk het verschil tussen een cappuccino, een latte en een latte macchiato?

  • Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. (bij nader inzien drink ik op m’n werk misschien wel een latte)
  • bij een latte wordt de melk aan de koffie toegevoegd
  • terwijl bij een latte macchiato een shot espresso wordt toegevoegd aan de melk (precies andersom dus). Nice-to-know: ‘macchiato’ betekent ‘gevlekt’ in het Italiaans. Een latte macchiato heeft veel melkschuim en heeft verschillende laagjes.
  • Om het nog ingewikkelder te maken: een espresso met weinig melkschuim heet weer een caffè macchiato

Maar wat is een koffie verkeerd dan? Ik raak in de war….

  • Koffie verkeerd is van oorsprong de Nederlandse benaming voor een kop filterkoffie met veel melk. Dit noem je ‘verkeerd’, want “normaal” bevat een kop koffie een klein scheutje (koffie)melk. Je kan een koffie verkeerd ook ‘Café au lait’ noemen.

 

Ben jij net zo’n koffie-fan als ik? Hoe drink jij je koffie het liefst?

Liefs! Nora

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] kan wel concluderen dat ik behoorlijk veel koffie drink… Van dubbele espresso’s tot latte macchiato’s: de hele dag door! Terwijl ik deze blogpost schrijf, zit ik van een healthy-ijskoffie te slurpen […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.