Ik fanatiek? *grijns*

En competitief ook ja. Ik hou van wedstrijdjes, tot ongenoegen van Jur 😉 En ik wil ook winnen natuurlijk.
‘Wie het hardste kan knuffelen’ is een veel gespeeld spel hier thuis. Dat ik altijd win uiteraard.
En gisteravond om 23u hadden Jur en ik ineens een discussie over wie het sterkst was. Dit moest beslist worden tijdens armpje-drukken. Met pijn in m’n hart moet ik toegeven dat ik dat verloor 🙁

Maar als je me een half jaar geleden had gezegd dat ik mee zou doen aan een Crossfit competitie, had ik je uitgelachen.

Dat kan ik toch helemaal niet?!

Ik dacht namelijk dat je alleen mee kon doen aan een Crossfit competitie als je tot de allerbeste behoorde. Maar dat is helemaal niet zo! Bij The Nationals kan je op elk niveau meedoen, er zijn namelijk 4 verschillende divisies:

  • Platinum: voor de echte Crossfit elite. Onbereikbaar voor ‘de normale mensch’. Je moet bijvoorbeeld ‘ring muscle ups’ kunnen en kunnen snatchen met minimaal 60 kg (als vrouw). Daan (de eindbaas van Crossfit0294) zit in deze divisie #beest
  • Gold: Ook redelijk onbereikbaar voor elke hobby-Crossfitter. Als vrouw moet je kunnen deadliften met ongeveel 115kg #nochance en ‘bar muscle ups’ moeten ook tot je skills behoren…
  • Silver: Al iets meer haalbaar. Maar het zijn wel echte  sportmannen en -vrouwen in deze divisie #bikkels. Je moet niet alleen zwaar kunnen liften, maar ook een enorme conditie hebben.
  • Bronze: in deze divisie zit ik!! De divisie voor ‘het volk’ 😉 Met een beetje ervaring (ik doe nu ongeveer 2 jaar Crossfit, met twee keer een pauze van 4 maanden ivm marathontraining) is deze divisie goed haalbaar.
  • Iron: voor de Crossfit-rookies. Een prima divisie om in te beginnen, want je hoeft niet perse heel ervaren en sterk te zijn, maar je kunt wel meedoen met de competitie!

Placement Workout

Om te bepalen in welke divisie je hoort, was er een Placement WOD. Deze workout bestond uit een krachtmeting (1 RM Ground to overhead met een timecap van 4 minuten) en daarna twee rondes waarbij skills en gymnastics (o.a. pull-ups) en conditie ( minuut 1 = max calories row, minuut 2 = max wallballs, minuut 3 = max burpees, minuut 4 = max double unders) aan bod kwamen.

formulier Placement Workout the Nationals 2017Ik vond het te vergelijken met een hardloopwedstrijdje: uiteraard was ik super zenuwachtig van te voren 🙂
Ik leefde naar de Placement WOD toe door de dag er voor wat rustiger aan te doen, wat extra slaap te pakken en even goed te eten.
Het vinden van 1RM in 4 minuten was best stressvol, die tijdsdruk maakte me nerveus! Ik blijk het dus lastiger te vinden om te ‘cleanen’ (= de bar van de grond naar je schouders krijgen) dan te ‘jerken’ (= de bar van je schouders boven je hoofd krijgen).

Bij ronde 2 kwam ik niet verder dan de toes-to-bars. Die FREAKING pull-ups moet ik echt een keer onder de knie krijgen #grrrrr.

Ronde 3 was blind GAAAAAN. Ik hield mezelf voor: dit duurt maar vier minuten. Dan is het voorbij. Vier minuten half dood gaan, dan kan ik uitrusten.

 

En ik ging half dood. Maar ik was best tevreden. Ook al heb ik de double-unders nog niet echt onder controle….

 

double unders placement WOD

Kijkkk hoe charming ik kijk tijdens Double Unders 😉

wallballs placement WOD

De wallballs zaten zowel in de placement workout als in de eerste WOD.
En damn, wat zijn wallballs zwaar….

WOD 1

De competitie van The Nationals duurt 10 maanden. Elke maand doe je 1 WOD.
Het toffe (en meteen toegankelijke) vind ik dat je de WODs gewoon in je eigen, vertrouwde box doet. En bij Crossfit0294 wordt er een zondag ingepland waarop iedereen die meedoet aan de Nationals gezamenlijk de WOD doet. Heel erg motiverend om dit samen te doen! En ook gezellig: precies dat community-gevoel wat Crossfit zo leuk maakt!

the Nationals WOD 1WOD 1 bestond weer uit twee gedeeltes: kracht en metcon (= conditie).
In mijn divisie (I’m a bronze girl) moesten we eerst een 3 reps max hang clean doen. Dus weer dat k*t stuk van de grond tot je schouders, maar dan niet vanaf de grond, maar vanaf nèt boven je knieën (nog lastiger dus…). En dat in 5 minuten (dus ook weer die tijd pressure….).
Op m’n scoreformulier zie je dat ik vanalles heb geprobeerd, maar uiteindelijk ben blijven steken op 52kg.

Het tweede gedeelte begon met een buy-in van 50 venijnige wallballs. Ik had dus al een hartslag van 165 bpm en toen moest ik nog met de AMRAP beginnen…. Deze bestond uit box jump overs, kettlebell swings en kettlebell lunges. Eerst 3 van alles, daarna 6, daarna 9 etc (tafel van 3 #terugnaardebasisschool)
Ook dit was weer een gevalletje van: niet teveel nadenken maar gewoon GAAAAAN.
En eigenlijk was ik best tevreden met m’n score van 248!

Na een WOD vul je je score in op het leaderbord. Daar kan je meteen zien hoeveelste je staat (in je eigen divisie dus).

the nationals bij Crossfit0294 the nationals bij Crossfit0294

pure focus voor WOD 1 van the Nationals

Pure focus.

Schouderklopje voor mezelf

Nu, na de eerste WOD van The Nationals, sta ik 22e in mijn divisie!  En daar ben ik stiekem (helemaal niet stiekem) best trots op 🙂

Ik zal de komende maanden updates geven over The Nationals!

Doe jij eigenlijk ook mee aan The Nationals? Welke divisie? Je hoeft trouwens niet meteen alle 10 de WODs te doen, je kunt je ook inschrijven voor 5 of 3 WODs!

Liefs! Nora

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] geen werk vandaag. Wat ik wel deed? Lekker wandelen met Noa. En buiten zitten. En ik deed WOD 9 van The Nationals, samen met […]

  2. […] En een week waarin ik nieuwe CrossFit doelen voor 2018 opstelde en volledig stuk ging op WOD5 van The Nationals (maar wel een tijd neerzette waar ik blij mee ben). Verder fietste ik een rondje door Londen (huh? […]

  3. […] Ik had met Niki (die gister ook de killing-WOD-in-kwestie deed) afgesproken om vandaag WOD 5 van The Nationals te doen. Dit bleek niet ons beste idee #teamspierpijn. We besloten er maar een oefenrondje van te […]

  4. […] Hier lees je trouwens wat ik eerder schreef over The Nationals. […]

  5. […] kinderen van 5 screenen op een basisschool…) en aan het einde van de week wordt WOD2 van The Nationals bekend gemaakt, die ga ik zondag doen! Nu zit ik nog lekker in m’n vieze sportkleren op de […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.