Boek lezen strand Perhentians

In september 2018 gingen Jur en ik op huwelijksreis naar Maleisië. Uiteraard heb ik tijdens deze reis veel gepost op Instagram en Facebook. Daardoor kwamen er best veel reacties met vragen over wat hoe, waar en waarom. – Ok, niet wáárom, want dat was dus wel duidelijk #honeymoon ♥ –
Dus daarom ga ik je hier vertellen over de reis die we maakten: de route, de mooie plekken, het reizen zelf etc. En er is zoveel te vertellen over Maleisië dat ik van plan ben om dit in meerdere blogposts te delen. #leuk
Maar nu eerst alles over de reis. Want dan weet je precies wat, hoe, waar en waarom. Onee, niet waarom.

Mocht je nog op zoek zijn naar een vakantiebestemming, ga maar vast op de uitkijk naar tickets naar Maleisië. Ik ben namelijk echt fan geworden van dit land. Dat komt in eerste instantie door het geweldig mooie landschap, maar ook door de veelzijdigheid, het lekkere eten en de toffe dingen die je er kunt doen. Maar goed, Maleisië dus. Daar gaan we.

Rondreis door Maleisië

kaart Maleisië met route voor rondreis

Route

Nog thuis in Nederland hadden we onze route al bepaald. Uiteindelijk is dit nog wel 8 keer veranderd: dan lazen we weer een blog of reisgids en wilden we het toch een beetje anders. Maar dit is het geworden (en dat pakte verdomd goed uit 🙂 ):

  1. Kuala Lumpur
  2. Perhentian Islands (Pulau Besar)
  3. Georgetown, Penang
  4. Tana Rata, Cameron Highlands
  5. Kuala Tahan, Taman Negara
  6. Kampung Genting, Tioman

Voordat je die route klakkeloos overneemt; het klimaat in Maleisië is best plaatselijk. Waar het in Kuala Lumpur ongeveer 30 graden was, was het in Cameron Highlands een koele 18 graden. Van november tot maart zijn de eilanden aan de oostkust (dus ook Perhentian Islands en Tioman) ‘gesloten’ in verband met het regenseizoen.
Kortom, check een weerkaart voor de periode waarin je van plan bent te gaan.

Eerste stop: Kuala Lumpur

Met KLM vlieg je in 11 uur rechtstreeks naar KL. Ik hou heel erg van vliegen met KLM: aardige stewards en stewardessen, prima eten, en lekker veel films om te kijken. Ik vermaak me altijd prima tijdens zo’n vlucht!
In KL namen we de KLIA express naar KL Sentral, het grote treinstation van KL. Vanuit daar kun je met bus, metro en trein alle kanten op. Wij pakten een taxi naar Chinatown. Ons hotel, het Swiss In, zat in hartje Chinatown, super leuk! Prima hotel ook trouwens. Mocht je het willen boeken, of gewoon een ander hotel ergens anders in de wereld, gebruik dan deze link, dan krijg je €15 korting! 🙂

In Chinatown kan je heel goedkoop allemaal onnodige troep kopen (ik hou er van) maar je kan er vooral heel lekker eten: allemaal kraampjes langs de weg, met de meest lekkere dingen!

stokjes voor bbq in Chinatown KL

Bij dit foodstalletje zochten we eerst zelf alle stokjes uit die ons lekker leken. Vervolgens werden die voor ons geBBQd, echt heerlijk! Wij aten ons hier een slag in de rondte, dronken er nog wat biertjes bij en alles bij elkaar was het omgerekend nog geen €14. Dikke prima!

Wij bleven 2 nachten in KL. Dat betekende dat we maar 1 volle dag hadden, maar dat was eigenlijk prima. We hebben een paar keer een taxi gepakt – helemaal niet duur, zeker niet als je gebruik maakt van Grab (een soort Uber), maar dit ontdekten wij te laat – maar we hebben ook veel gelopen.

Uitzicht vanaf KL tower

We beklommen de KL Tower en dit was het uitzicht. Leuk uitje voor als je een dag in KL bent.

Het park met de Botanische tuin, de vlindertuin en de dierentuin is ook zeker een bezoekje waard. Wij bezochten het en chillden er heerlijk in het gras in de zon: fijne anti-jetlag bezigheden 😉

Tweede stop: Perhentian Islands

In Nederland hadden we al een vliegticket van KL naar Kuala Terengganu (aan de oostkust van Maleisie) geboekt. Vanuit daar zouden we met de bus naar Kuala Besut gaan, maar omdat het vliegtuig vertraging had besloten we in Terengganu om een taxi te nemen, anders zouden we de jetty in Kuala Besut niet halen.
De jetty van Kuala Besut naar Perhentian Islands vertrekt elk half uur (ongeveer) maar de laatste om 16.30u. En als je die mist moet je een nacht wachten voordat er weer een gaat. Zonde! Je koopt je kaartje voor de jetty gewoon in de haven.

Voor ons verblijf op Perhentian Pulau Besar (‘het grote eiland’) hadden we vanuit Nederland ook al vast een accommodatie geboekt. We hadden namelijk gelezen dat het daar heel snel vol zit en dat je kans loopt om geen slaapplaats te vinden.
Ons strandhuisje van Coral View Island Resort was knus en luxe, heel fijn!

Boek lezen strand Perhentians

Het strand van de Perhentian Islands is uitermate geschikt om heel fijn te chillen. Je kunt vanaf het strand ook goed snorkelen: vrijwel direct zie je prachtige vissen en zelfs haaien en schildpadden!

eerste wandelingetjes door de jungle op Perhentian Islands

Er is een wandelroute dwars over het eiland, met stukken door de (easy) jungle en stukken over het strand. Totaal doe je er een paar uur over, kun je daarna weer lekker op het strand liggen of bijkomen in een hangmat 😉 #paradijs

kanoen van Perhentian Besar naar Perhentian Kecil

Je kunt op Perhentian Islands allerlei snorkel- en duiktrips boeken. Wij huurden een kano en namen onze snorkels (die we bij het hotel hadden gehuurd) mee. Fijn om even wat actiefs te doen. We peddelden van Besar naar Kecil (kleine eiland), dronken daar een fruitjuice op het hippie-achtige strand en gingen weer terug.

Wij bleven 3 nachten op de Perhentian Islands, dit was helemaal goed.
Let op: veel resort op Perhentian Islands zijn Islamitisch waardoor je er geen alcohol kunt kopen. Maar als je even verder zoekt kom je altijd wel een plekje tegen waar Chinezen de toko runnen en waar biertjes (en cocktails) dus gewoon op de kaart staan.

Door naar: Penang

Op Perhentian Islands boekten we vast ons busticket naar Georgetown, Penang. De bus vertrok vanuit Kuala Besut, waar we dus eerst weer met de jetty naartoe moesten. De bustocht naar Penang duurde mega lang – 7 uur – maar de bus was lekker ruim.
In Georgetown bleven we 2 nachten. We zaten in een appartement buiten het centrum van Georgetown, en dat bleek een goede beslissing te zijn. Wij vonden het toeristische centrum van Georgetown niet heel bijzonder. Wel toeristisch dus.

Vlak bij ons appartement, in een buitenwijk dus, was een straathoek vol met food kraampjes. En nergens een toerist te zien! Behalve wij dus. En het was hier geweldig: top sfeertje en heeeeerlijk eten.

biertje bij foodstallen in Penang

Biertje erbij natuurlijk 🙂

uitzicht Penang Hill

We gingen de Penang Hill op met het treintje (leuk!). Op de hill kun je mooi rondwandelen en genieten van het uitzicht. Wij kozen ervoor om naar beneden te wandelen. Dat was nog best een tocht en ik heb 3 dagen spierpijn gehad 🙂 Dus weet waar je aan begint.

En doorrrr: Cameron Highlands

Vanuit Georgetown gingen we met de bus naar Tana Rata, in de Cameron Highlands. Dit busticket kochten we gewoon op het busstation in Georgetown. De bus deed er ongeveer 6 uur over. Maar normaal is dit korter: er zat een vrouw in onze bus die halverwege onwel werd. Voordat zij door een ambulance was opgehaald was het een uur verder. En toen stonden we ook nog in de file bij Cameron Highlands, want het bleek een nationale feestdag te zijn in Maleisie, dus veel Maleisiërs gingen zelf ook een weekendje weg….

Maar goed, Tana Rata dus. Dat is wel de beste plek om te zitten in Cameron Highlands: vanuit hier kun je veel theeplantages bezoeken (wij gingen langs bij de Boh Tea Plantation, super mooi en lekkere taart 😉 ) en vanuit hier kun je ook veel hikes doen.
Wij verbleven in het Heritage Hotel. Dit hadden we de avond van te voren geboekt en zoveel keuze was er niet meer. Dat kwam wellicht door die nationale feestdag, maar misschien is het ook gewoon altijd druk in Cameron Highlands. Best toeristisch namelijk. Dus TIP als je ruime keuze in hotels wilt: boek op tijd!

Hiken in Cameron Highlands

We vroegen in het stadje wat rond naar mooie routes om te hiken. Toen werden we naar hostel Father’s Guesthouse gestuurd. Dit bleek trouwens een ontzettend knus hostel te zijn, dus als je op zoek bent naar een goedkope slaapplaats en het niet erg vindt om in een slaapzaal te slapen kan ik je dit aanbevelen!
Hier, bij Father’s Guesthouse dus, werkte een hele aardige mevrouw die ons een heleboel informatie gaf. Ze vertelde bijvoorbeeld dat we bepaalde routes niet mochten lopen omdat daar wilde honden waren gezien. Een andere route mochten we ook niet doen van haar, omdat daar een aantal berovingen waren geweest… En weer een andere route konden we ook niet doen, omdat het pad was weggevaagd tijdens een storm.
Je vraagt je nu vast af: ‘was er überhaupt nog iets te wandelen daar?!’
Het antwoord is ja! We liepen een prachtige route (path 10) met hele steile beklimmingen en glibberige afdalingen. Het regende intens hard, maar gelukkig had ik een mooie gele regenjas en een nog mooiere rode zuidwester. We waren in totaal 4 uur onderweg.

Wij bleven 2 nachten Cameron Highlands. Dat was prima. Die volle dag dat we er waren liepen we ’s ochtends die hike en bezochten we ’s middags de theeplantage. ’s Avonds lekker eten en de kroeg in: top dag!

Boh theeplantage Cameron Highlands

Uitzicht over de Boh theeplantage in Cameron Highlands

Klimmen in de jungle Cameron Highlands

Klimmen in de jungle van Cameron Highlands.

Next stop: Taman Negara

Jungle, we komen eraaaaan!!
Vanuit Cameron Highlands gingen we met een minibus (ticket gekocht op busstation) naar Kuala Tembeling. Deze busreis duurde ongeveer 3 uur. In Kuala Tembeling stapten we op de jetty naar Kuala Tahan, die poort van de jungle! De jetty overtocht duurt 3 uur, maar het is fantastisch! Want je vaart over de Tembeling rivier, dwars door de jungle!

In Kuala Tahan zijn vooral wat knusse appartementencomplexjes. Je moet je niet te veel van dit dorp voorstellen. Langs de rivier liggen wat floating restaurants, waar het eten eigenlijk overal matig is. Plus: nergens alcohol. Alleen bij het hostel kun je een biertje drinken.
Wij bleven 2 nachten in een simpel appartement in Kuala Tahan (deze), toen 2 nachten in de jungle (er komt nog een blog aan waar ik hierover veel meer ga vertellen!) en toen weer een nacht in het appartement in Kuala Tahan.

Lekker de jungle in

Als je een jungletrip wilt maken (zonder overnachting in de jungle, of met 1 of meerdere nachten) dan kun je die in Kuala Tahan boeken. Je kunt ook bij het boekingsbureau in Kuala Tembeling – waar je even moet wachten tot je de jetty op mag – trips boeken. Wij hadden de drie-dagen-twee-nachten tocht van te voren in Nederland al geboekt, want dit was zo ongeveer de reden waarvoor we naar Maleisië wilden 😉
Maar in Kuala Tembeling boekten we ook nog een Night Jungle tocht: heel leuk! Maar let op, je gaat op zoek naar insecten… Ik was blij dat ik dat van te voren niet wist, haha #held
Uiteindelijk vielen de tarantula, schorpioen en andere enge spinnen best mee 😉

zwemmen in waterval in jungle

Tijdens onze jungletocht ‘douchten’ we in een waterval. wat een leven 🙂

Laatste stop: Tioman Island

Vanuit Kuala Tahan, Taman Negara, kun je met de bus naar Tioman. Maar dan moet je 4 keer overstappen en dan eindig je in Mersing waar je sowieso de ferry naar Tioman Island mist, zodat je dus een nacht moet doorbrengen in deze niet-zo-bijzondere stad. Dat wilden we niet. We besloten een ‘private van’ te boeken. Die haalde ons om 6.30u op bij ons appartement in Kuala Tahan en bracht ons rechtstreeks naar de ferry in Mersing. Het was wel iets duurder dan de bus, maar hee, spenden is het nieuwe sparen toch?

Paradijsje hoor

Tioman Island is een fantastisch mooi, tropisch eiland. Afhankelijk van het tij gaat er twee keer per dag een ferry vanuit Mersing naar het eiland. De tocht duurt ongeveer twee uur.
Op Tioman hebben we onze laatste week doorgebracht in Kampung Genting: echt het leukste dorpje op Tioman! Ons huisje aan het strand was echt briljant. We werden elke dag gewekt door apen en  in drie stappen stonden we in de zee.
Tioman Island is meer dan geschikt om te duiken en te snorkelen. Maar je kunt er ook mooie hikes maken. Let wel op dat je van te voren even checkt of de route nog ok is, want wij troffen een stuk jungle aan dat door een storm onbegaanbaar was. Hoe het gebeurde weten we niet meer, maar we verdwaalden in de jungle. En ik kon wel huilen 🙁
Over Tioman wil ik ook nog een aparte blog schrijven, daar zal ik ALLES over onze avonturen vertellen.

Zonnen op het terras op Tioman

Het terrasje van ons huisje aan het strand. Ik krijg alweer heimwee als ik er aan terug denk.

een verlaten strand op Tioman

Tioman heeft heel veel (bijna verlaten) stranden met een hele fijne zee. Meer paradijs dan dit wordt het niet denk ik.

De heerlijke dagen op Tioman Island waren een perfect einde van een perfecte reis.
Ik beloof dat er snel meer zal bloggen over deze reis, want Maleisië was zo fantastisch en we hebben zo veel meegemaakt, dat ik er uuuren over kan praten!

En, heb je al zin om een reisje naar Maleisië te boeken?

Liefs! Nora

 

Oja! Volg je  me al op Facebook? Ik ben aan het sparen voor 500 volgers, dus leuk als ik je daar zie! En op Instagram post ik dagelijks Instastories en foto’s, dus let’s keep in touch ?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.