Een kettlebell, je weet wel: zo’n ijzeren kogel met een handvat er aan. Het heeft wel iets weg van een handtasje en daarom lijkt het misschien op een onbenullig trainingsobject, maar ik ga je vandaag even meenemen in de wereld van de kettlebell. Want wat kan je er eigenlijk mee doen? En waarom zou je?!

 

double DT met 16kg bij Crossfit

Je hebt kettlebells in allerlei verschillende soorten en maten: ze zijn er al vanaf 1 kg #paksuiker
Bij ons in de CrossFitbox hebben we er zelfs eentje van 32 kg #tweeëndertigpakkensuiker

Toen ik vorig jaar een drop-in deed bij CrossFit852 in Hongkong, zag ik daar (heeeeele zware) KB’s in de vorm van een soort horrorclown. Ook leuk.

kettlebels bij Crossfit852

Spooky kettlebels bij Crossfit852

Voordelen van een kettlebell

Overal en altijd

Het grote voordeel van trainen met een kettlebell is dat het vrijwel overal kan. Een kettlebell is namelijk heel compact, dus je kunt ‘m makkelijk meenemen en opbergen. Mijn buddy Jo nam bijvoorbeeld deze zomer een kettlebell mee naar Frankrijk, zodat ze daar op de camping lekker kon trainen. Of ze er ook echt mee heeft getraind moet je maar aan haar vragen 😉

Als je met een kettlebell wilt trainen heb je dus helemaal geen sportschool nodig. Maar LET OP! – Hier spreekt oma – Probeer niet zomaar wat uit thuis (of waar dan ook). Neem eerst met een trainer de oefeningen goed door, zodat je ze daarna vlekkeloos thuis kan uitvoeren.
Mocht je nou geen idee hebben wat je zoals met een kettlebell kunt doen: Als je iets verder naar beneden scrollt, dan geef ik je wat voorbeelden van oefeningen.

Niet duur

Kettlebells zijn goed betaalbaar. Dat betekent dat als je zou willen, je er best eentje zou kunnen aanschaffen voor thuis! Je zult verbaasd zijn over de verschillende soorten, vormen en kleuren kettlebells die er zijn.
Toen ik een aantal jaar geleden nog wel eens trainde bij een ‘gewone’ sportschool, deed ik oefeningen met de kunststof KB’s die ze daar hadden. Echt heel prima om mee te beginnen, maar deze kunststof gevallen worden zodra het gewicht toeneemt al snel nogal groot. Onhandig ja.
De gietijzeren kettlebells, waar ik nu bij CrossFit0294 mee train, zijn een stuk compacter en daarom veel fijner om mee te trainen. Aldus Nora, slechts een ervaringsdeskundige.

Zwaar, zwaarder zwaarst

Er is altijd wel een KB met een gewicht dat bij jou past. Wil je een licht gewicht omdat je pas net bent begonnen met trainen? No problem! Of toch liever wat zwaarders omdat je gaat deadliften? Kies maar!

Een ander voordeel van trainen met een kettlebell is dat je met één zo’n unit je hele lichaam kunt trainen. Je kunt werken aan stabiliteit, kracht, flexibiliteit en cardio in één training.

Wat kun je dan allemaal doen met een kettlebell?

Eigenlijk kun je wel zeggen dat je alle kanten op kan met een kettlebell. Ik ben natuurlijk geen fitnesstrainster, maar ik kan je wel wat voorbeelden geven van oefeningen met een kettlebell die bij CrossFit vaak voorkomen:

  • Kettlebell swing → je ‘zwaait’ de KB (dat is dus kettlebell afgekort, want bij CrossFit gebruiken we graag afkortingen) van tussen je benen naar boven je hoofd. Ok, het is ietsje ingewikkelder, maar voor de specifieke oefening details verwijs ik je graag naar een Crossfitbox.
  • Goblet squat → Je houdt de KB met twee armen tegen je borst en squatten maar!
  • Deadlift → Dit kan met 1 of 2 KB’s.  Eigenlijk de gewone deadliftbeweging, maar dan met een KB.
  • Clean → Je lift de KB van de grond naar schouderhoogte. HOE DAN?! Vraag dat maar aan je trainer.
  • Thruster → Je lift de KB van de grond tot schouderhoogte, en tegelijk maak je een squat. Vervolgens kom je uit de squat en lift je de KB tot boven je hoofd.
  • En er zijn nog vele andere oefeningen!
zaterdag ochtend crossfit

kettlebell (squat) cleans

 

kettlebell swing

Lekker swingen met die kettlebell 🙂

Zal ik je nog wat leuks vertellen?

Waar komt die kettlebell eigenlijk vandaan? Het antwoord op deze vraag is: Rusland.
In de voormalige Sovjet Unie werd de kettlebell gebruikt om landbouwproducten te wegen. De boeren daar werden op een gegeven moment lekker competitief en wilden weten wie het sterkst was. En toen lag daar voor hun neus: de kettlebell! Lekker makkelijk om te tillen en een wedstrijdje mee te houden.
Bij het Russische leger en de geheime dienst werd er voor het eerst echt getraind met kettlebells: dat verklaart ook de ‘Russian KB swing’ (de KB komt niet voorbij neushoogte tijdens de swing). Een trainer van de Russische Special Force (Spetsnaz) heeft de kettlebelltraining in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Daar werd het populair en nou ja, nu doen we het overal.

Dit was mijn spreekbeurt over de kettlebell.
Grapje. Het was meer een ode aan de KB. Want ik ben er best dol op. Klein minpuntje is wel dat ik nogal snel blaren op m’n handen krijg van KB trainingen… Heb jij dat ook? 
Train je wel eens met een kettlebell? En wat vind je er van?

Liefs! Nora

♦ Ik maakte deze post in samenwerking met Betersport, waar ze trouwens ook een heleboel dumbells hebben. ♦

Oja! Volg je  me al op Facebook? Ik ben aan het sparen voor 500 volgers, dus leuk als ik je daar zie! En op Instagram post ik dagelijks Instastories en foto’s, dus let’s keep in touch 🙂

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.