derailleur fiets blunders beginners

Weet je het nog? De eerste keer dat je op de racefiets stapte? Misschien is dat al wel 10 jaar geleden. Of pas 2 jaar geleden, zoals bij mij.

peloton wielrenners benen

Ik weet het nog precies. Intens trots op m’n ‘nieuwe’ tweedehands racefiets. Alles voor elkaar: toffe fiets, mooi helmpje er bij, strakke kleding, handschoentjes en… klik-schoenen. Helemaal klaar voor m’n eerste ritje.
Als een echte rookie beging ik alle geijkte fouten en blunders die maar kunnen gebeuren bij fietsen 🙁 Nou ja, het overkwam me… hashtag ongemakkelijk.

Hier zijn ze op een rijtje:

 1. Vergeten uit te klikken.
  Die verdomde klikschoenen. Daar moet je dus heel goed bij nadenken de eerste keren dat je fietst. Want bij een stoplicht stap je niet zomaar af, je voeten zitten namelijk vast. En bij zo’n val uit stilstand (aka ‘de stervende zwaan’) kan je je nog behoorlijk bezeren. Plus dat het er gênant uitziet… Toen het mij gebeurde kon ik me (GODZIJDANK) nog net op tijd vastklampen aan een paal bij het stoplicht, zodat ik niet meteen een sleutelbeenbreuk of zoiets opliep. Vanaf dat moment ben ik wel über-alert op het uitklikken: ik klik nu ruim voor elk stoplicht al uit. Rather safe than sorry 🙂
 2. De ketting-tatoeage.
  Om heel eerlijk te zijn gebeurt me dit nog steeds wel eens… Zo’n mooie schakel-afdruk van m’n ketting op m’n kuit, omdat ik er per ongeluk tegen aan ben gekomen tijdens het afstappen. Of opstappen? Ik weet eigenlijk niet hoe ik het steeds voor elkaar krijg… Oeps.
 3. Zonder handen fietsen.
  Op tv doen ‘ze’ dat ook zo stoer: zonder handen over de finish en dan ook nog allemaal uitbundige gebaren maken. Dat wilde ik ook!!! Forget about it. Zonder handen is je racefiets onbestuurbaar. Zeker als je net fietst. Zonder handen? Doe het niet!! Je valt op je snoetje. Geloof me. Eerst oefenen.
 4. Ondergoed onder je wielerbroek dragen.
  Als niemand je vertelt dat je met je blote billen in je broek moet, dan is dat ook niet iets dat logisch is. Maar een onderbroek of string onder je wielerbroek kan voor hele nare schuurplekken (en alle bijkomende ongemakken…) zorgen. Ook ik kan hierover meepraten.
 5. Verkeerd schakelen.
  Dat je bij een steil viaduct het beste naar je binnenblad kan schakelen moet je ondervinden. Per ongeluk verkeerd schakelen, waardoor je ineens moeilijk zwaar moet trappen en bijna stilstaat (met kans op omvallen, zie ‘stervende zwaan’) is nooit grappig.

derailleur fiets

Herkenbaar? We’ve all been there.

Stap je binnenkort voor het eerst op de fiets? Wees gewaarschuwd!!

Welke beginners-fouten maakte jij tijdens je eerste rit?

 

Liefs! Nora

4 antwoorden
 1. Janna
  Janna zegt:

  Inderdaad te laat uitklikken is me ook overkomen! En verder: te warm aankleden. Het is fris op de fiets maar zodra je in beweging bent krijg je het veel te warm!!

  Beantwoorden
  • Nora
   Nora zegt:

   Ha Janna! Ja, je hebt gelijk! Te warm aankleden overkomt mij ook, vaak in het begin van het seizoen… Maar ik ben ook wel eens iets te optimistisch in korte broek en korte mouwen op de fiets gestapt, om vervolgens de hele weg te blauwbekken… Ik moet misschien een arm- en been- stukken aanschaffen, die kunnen makkelijk uit en in m’n zakje. Gebruik jij arm- en beenstukken? Fiets je ook wel eens toertochten? Leuk dat je ook fietst trouwens! We delen dezelfde hobbies 🙂 xx

   Beantwoorden
 2. Meriem
  Meriem zegt:

  Bedankt voor de tips! Verkeerd zadel en geen wielerbroekje was mijn eerste… Maar nu wel, mede dankzij jouw tips ; Die klikblunder heb ik ook ooit eens gehad. Ik viel opzij op m’n heup!

  Beantwoorden
  • Nora
   Nora zegt:

   Heb je een ander zadel op je rode-race-rakker gezet? Ook met een ‘gat’ er in? Bevalt het? Het is nu PERFECT weer om lekker op je fiets naar werk te gaan!! Heerlijk!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.