stenen voor mindfulness mediteren

 

Er zijn veel trends die aan me voorbij zijn gegaan.
Om er even een paar te noemen:

  • Shutter shades: Een zonnebril met van die ‘tralies’ voor je ogen, die je ontzettend stoer maakte, tenminste dat dacht je. Maar eigenlijk stond je gewoon voor paal en je zag ook nog eens bijna niks. Ja, de shutter shades. Een kansloze hype.
  • Catbearding: Een kat zo voor je gezicht houden en dan een foto maken, zodat het net lijkt alsof je zelf een kattensnoetje hebt. Seriously?
  • Pastelkleurig of grijs haar: Dit schijnt nu, JA NU, über hip te zijn.

 

Op een of andere manier is er een trend die steeds weer op mijn pad komt: Mindfulness. Is dit een trend? Een hype? Of een way-of-life? Zelfs m’n meest no-nonsense-vriendin is er rete-enthousiast over. Ik, met een hoofd chaotisch-vol met gedachten en ideeën en een leven vol actie en sensatie, ben best geïnteresseerd in een wat bewuster leven. Mindfulness for dummies, here we go!

 

Wat is mindfulness?

Op geen enkele site kan ik kort en bondig vinden wat mindfulness is. Blijkbaar is mindfulness: heel langdradig over dingen uitweiden en allerlei zweverige termen gebruiken. Onhandig. En vermoeiend.
Maar, als ik het goed begrijp is mindfulness: leven met aandacht voor het moment (mijn definitie heeft maar 6 woorden!!).
Bij mindfulness hoort ook ‘niet oordelen’: je bent je bewust van alles wat er gebeurt in het hier en nu, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen.

‘Hee, een berg was in de wasmand. Ik ben me ervan bewust. Maar! Ik ben mindful. Dus ik wil het niet veranderen. Ik merk het alleen op.’

Ik beheers duidelijk al een flinke basis van het mindfulness! Yes!

En tja, ik was er al bang voor: meditatie is ook een onderdeel van mindfulness. Meditatie vind ik saai. Stilzitten sowieso. Maar ik oordeel niet hoor 🙂 part of being mindful 🙂 Tijdens mediteren laat je je gedachten rustig passeren, zonder dat je er aandacht aan besteedt. Want: gedachten zijn geen feiten. (thank God, dat is in mijn geval maar goed ook).

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Als ik deze vraag google, dan komt er niet even een overzichtelijk lijstje naar boven… Ik moet hele epistels doorworstelen en lappen tekst verwerken om vervolgens zelf te beredeneren wat eventuele voordelen van mindfulness mogelijkerwijs zouden kunnen zijn, hypothetisch gezien. 🙂 Alweer zo onhandig. Maar HEE, mij hoor je niet oordelen hoor. Ik ben heus best mindful.

Dus voordelen van mindfulness:

  • Je merkt ‘kleine dingen’ op, die je anders nooit zou zien. En hier geniet je van.
  • Je leert in elke situatie iets ‘moois’ en ‘positiefs’ te herkennen.
  • Je ervaringen worden een stuk levendiger en intenser omdat je overal volle aandacht aan besteedt.
  • Omdat je alle aandacht hebt voor het ‘nu’ is er minder ruimte over om te piekeren.

 

Mindful: me???

Ok. Ik ben sceptisch over mindfulness. Ik heb mijn ‘oordeel’ eigenlijk al klaar: mindfulness heeft voor mij een veel te hoog geiten-wollen-sokken-gehalte. Waarom moeten we ineens met z’n allen ‘zen’ zitten wezen op een yoga matje, starend naar een steentje? Dat is typisch iets voor 40-plussers met een midlifecrisis, die geforceerd bezig zijn om enige richting aan hun leven te geven.

Ik ben bikkelhard hè? Meedogenloos bijna.

Maar, even in alle eerlijkheid. Toch denk ik (stiekem) dat ik een cursus mindfulness nodig heb. Want DAMN wat oordeel ik snel. De informatie over mindfulness die ik in vogelvlucht op internet lees en die ik in flarden van vriendinnen hoor, is niet voldoende voor een adequate beeldvorming. En ik heb begrepen dat mindful eten en mindful sporten ook beoefend wordt. En niet alleen door boeddhistische monniken.

boeddhistische monnik mindful

Confession: mijn interesse is getriggerd. Ik ga verder op onderzoek uit.

To be continued….

Liefs! Nora

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] schreef eerder dat er vele trends en hypes aan me voorbij zijn gegaan. Maar toch ben ik best trendgevoelig. Ook ik […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.