Ik ben een lucky bastard…

Ik weet niet precies hoe het komt, of hoe ik het doe, maar ik ben zo’n geluksvogel!! Ik BEN niet alleen gelukkig, maar ik heb dus ook GELUK met spelletjes en prijsvragen enzo. Ik moet eerlijk zeggen: ik doe ook heel vaak mee aan winacties, prijsvragen en puzzels, vind ik namelijk leuk 🙂 
Wat ik begin deze week via Facebook heb gewonnen past helemaal bij mij!! ♥

And the winner is… Nora!!!

Ik heb namelijk bij Bijvoet, dat is DE sportzaak in Weesp, een paar nieuwe hardloopschoenen gewonnen!! En het allerleukste is: er hoort ook een voetanalyse bij!! Super tof!!

Nieuwe hardloopschoenen + voetanalyse

Eigenaar Hans is de voetspecialist van Bijvoet, ik denk niet alleen van Bijvoet maar ook van Weesp. Misschien wel van de regio. Dus met hem maakte ik een afspraak.
Ik kreeg opdracht om m’n ‘oude’ hardloopschoenen mee te nemen (oud… m’n Adidasjes heb ik 4 weken geleden in m’n collectie opgenomen, en daarna pijnvrij een marathon op gelopen: dus everlasting love…).
Eenmaal binnen werden er wat vragen gesteld (leeftijd, gewicht, aantal kilometers per week, etc) en daarna mocht ik met blote voeten op een apparaat gaan staan:

bijvoet voetanalyse

Hans en z’n ‘apparaat’ 🙂

M’n voet werd gescand. Deze statische meting liet zien dat ik wat drukpunten heb op de bal van m’n voet (aldus Hans) en dat het verder eigenlijk een doodnormale footprint is.
voetanalyse hardloopschoenen winner

Vervolgens mocht ik op mijn eigen hardloopschoenen een paar keer heen en weer rennen in de winkel. Hans observeerde en diagnostiseerde: een voorvoetlanding! Yes! Dat is goed volgens mij!!

Voorvoetlanding

Voorvoetlanden heeft veel voordelen, zo schijnt, zoals minder blessures, want een voorvoetlanding heeft minder impact op je lichaam dan een hiellanding. Een voorvoetlanding betekent niet dat je hiel helemaal niet op de grond komt. Want als je alleen op de voorvoet landt en niet met je hak op de grond komt, kan dit pijn in de kuiten en achillespezen opleveren. Het zal vast goed zijn, dat landen op je voorvoet, want alle top-atleten doen het ook!
Een aantal jaar geleden kwam het landen op de voorvoet helemaal ‘in’. Trainers van de KNAU hadden hier goede dingen over gehoord en wilden het liefst iedereen zo snel mogelijk aan de voorvoetlanding. Maar je hardloopstijl in een keer omgooien van hiel- naar voorvoetlanding gaat vaak niet soepel… Je moet het dus rustig opbouwen. Daar kwamen veel mensen the-hard-way achter: blessures!
Ik weet niet precies hoe ik een voorvoetlander ben geworden, ik heb namelijk nooit loopscholing gehad. Toen ik begon met hardlopen was ik nog een hiellander (tssssss amateur 🙂 ), dat kwam uit de voetanalyse die ik 5 jaar geleden heb laten doen. Blijkbaar is mijn loopstijl met de jaren veranderd! Het blijkt trouwens dat vrouwen wat vaker van nature een voorvoetlander zijn (of worden!).

Toen ik mijn eerste voetanalyse kreeg (dus 5 jaar geleden) bleek ook dat ik last had van overpronatie (naar binnen hangen van de enkel). Ik kreeg anti-pronatie-schoenen aangemeten (met een ‘blokje’ aan de binnenkant van de voet). Volgens Hans was het vroeger ‘hip’ om anti-pronatie-schoenen aan te meten: zo’n 70% van alle hardloopschoenen die verkocht werden waren anti-pronatie-schoenen. Nu, met voortschreidend inzicht, blijkt het vaak helemaal niet nodig om dit soort hardloopschoenen te gebruiken: een beetje pronatie kan best (als je geen klachten hebt). Bij Bijvoet is slechts 5% van de hardloopschoenen die verkocht worden een anti-pronatieschoen.

Schoenen passen

Ik vertelde dat ik zelf hardloopschoenen uitzoek aan de hand van de heeldrop (de hoogte van de hak): deze kies ik meestal tussen de 8mm en 12mm. Waarom? Euhhh, daar loop ik al jaren blessurevrij op, en never change a winning team toch?
Hans dook een hok in en kwam terug met een stuk of 5 dozen met schoenen. Hij wilde me schoenen laten passen met een lagere heeldrop (0-4mm), deze schoenen zijn wat minder geschikt voor de echt lange duurlopen, maar meer geschikt voor tempoloopjes en intervaltrainingen. Dat zou dus een mooie aanvulling zijn op mijn collectie hardloopschoenen (die collectie bestaat maar uit 2 paar hoor, don’t worry). Bovendien voegt een heeldrop van 8mm of meer niet heel veel toe bij een voorvoetlander. Omdat Hans de voetexpert is, besloot ik op zijn expertise af te gaan en eens uit mijn comfort-zone van de heeldrop te treden.
Ik paste zo’n 5 paar schoenen en rende op allemaal door de winkel. Hans lette hierbij op de ‘afwikkeling’, ik lette op kleur 🙂 Grapje. Ik probeerde te ervaren of het ‘lekker’ liep, en of m’n tenen niet in de knel zaten.
voetanalyse bijvoet Miles&More

rare schoenen voetanalyse

Hele rare schoenen met ontzettend veel ruimte bij de tenen…

rennen door de winkel voorvoetlanding

Uiteindelijk koos ik, op aanraden van Hans, de Brooks PureFlow 4. Een superlichte, neutrale schoen, met een heeldrop van 4mm (ik heb nog nooit zo weinig heeldrop op m’n hardloopschoenen gehad..) en veel demping. Mooi blauw-groen, beetje spacey 🙂 Op deze schoen kan ik zowel intervaltrainingen als duurlopen doen, aldus Hans. Ik ben heel benieuwd!! Want ik kan ze pas volgende week uitproberen (eerst dit weekend naar Limburg, voor de Amstel Gold Race!).
Brooks PureFlow4 dames

nieuwe hardloopschoenen en voetanalyse brooks pure flow 4

Ik neem mijn prijs ‘officieel’ in ontvangst 🙂

Nou ben ik heel benieuwd.. Ben jij je bewust van jouw loopstijl? Land jij op je hiel of op je voorvoet?

Liefs! Nora

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] lopen. Goed te doen deze training! Ik had m’n ‘stugge’ hardloopschoenen aan (die ik bij Bijvoet had gewonnen, en die volgens mister-voetanalyse gemaakt zijn voor intervaltrainingen). Ik weet niet precies […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.