trainen in hartslagzones

Voor de Marathon van Rotterdam train ik volgens een schema dat gebaseerd is op trainen in verschillende hartslagzones. Wekelijks doe ik 4 verschillende trainingen: een ‘rustig’-loopje, een tempoloop, een intervaltraining en een langzame duurloop. Tijdens al deze trainingen word ik geacht een bepaalde hartslagzone aan te houden (dit staat allemaal netjes in m’n schema, dus voor elke run bestuur ik dit nog even zodat ik precies weet wat ik moet doen. Ok, soms schrijf ik het op m’n hand… 🙂 ).
Maar wat is nou het nut van trainen in hartslagzones (met een hartslagmeter) en hoe bereken je je zones?

Het doel van trainen in hartslagzones

De hartslagzone waarin je traint geeft eigenlijk de intensiteit van je training aan. Dus afhankelijk van het doel van je training bepaal je in welke zone je wilt rennen.
Euhhh… lekker vaag.
Bijvoorbeeld: wil je een rustig herstelloopje doen (als je bijvoorbeeld de dag ervoor een halve marathon hebt gelopen)? Dan is het belangrijk dat je met een lage intensiteit traint, en dus een lage hartslagzone aanhoudt. Maar wil je sterker en sneller worden, dan kan je de intensiteit van je loopje wat opschroeven: hogere zone dus.

Maximale hartslag berekenen

Om je hartslagzones te berekenen moet je je maximale hartslag weten. Er is een snelle manier om deze te bepalen, MAAR (uitroepteken en alarmbel) deze manier is niet echt nauwkeurig….
Hoe dan?

Maximale hartslag = 220 – leeftijd

Je kan ook je maximale hartslag berekenen door (nadat je een GOEDE warming-up hebt gedaan) jezelf al rennend tot een maximum te drijven (dit kan bijvoorbeeld op een loopband die je steeds steiler zet) en dan, als je denkt dat je bijna sterft, op je hartslagmeter te kijken welke hartslag je hebt. Je snapt: dit is best risicovol, dus wellicht kan je dit doen onder toezicht van een sportarts/ trainer.

Ik heb allebei de methodes uitgeprobeerd en ik kom uit op een maximale hartslag van 189.

Hartslagzones berekenen

Als je je maximale hartslag weet, kun je daarna je verschillende hartslagzones uitrekenen:

hartslagzones berekenen Miles&More

Marathon trainingsschema

In ons trainingsschema zijn, zoals ik eerder noemde, verschillende soorten loopjes ingepland. Een voorbeeld daarvan is: 
15 min. in- en uitlopen, 10 min. in Z2, 7 min. in Z3, 4 min. in Z4, 1 min. in Z5
Zoals je ziet moet ik bij deze (interval-)training een aantal minuten in een bepaalde hartslagzone lopen. De zone wordt steeds hoger, m’n hartslag dan dus ook, dus het wordt steeds zwaarder. Dit soort trainingen zijn echt pittig, geloof me!! Maximaal afzien, vooral die laatste KILLING-minuut op het eind…

Je snapt misschien dat ik dit op mijn hand schrijf, zodat ik onderweg niet kan gaan twijfelen 😉

Hartslagmeters

Om te weten wat je hartslag is, gebruik je een hartslagmeter. Ik heb al een aantal jaar een Garmin Forerunner 210, met een borstband waarop de hartslag-sensor zit. Af en toe heeft m’n Garmin kuren, en dan geeft ‘ie (tijdens een rustige duurloop) ineens een hartslag van 226 aan ofzo… Ik ben dus niet helemaal tevreden (meer) en ik denk erover een nieuwe te kopen. Welke hartslagmeter gebruik jij? Kan je die aanbevelen? Ik wil GRAAG tips!!!

Train jij ook in hartslagzones?

Liefs! Nora

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] aan het trainingsschema van de triatlon-goeroe. Vandaag moest ik 40 minuten rennen in Z3. Die hartslagzones geeft mijn Garmin echt perfect aan. Yes. En Z3 is goed te doen, dus deze 40 minuutjes waren CHILL. […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.