relax shiatsu marathon voorbereiding

Shiatsu? Tuurlijk had ik er wel eens van gehoord, maar wat het nou precies inhoudt: geen idee. Tot vandaag! Want ik kreeg vandaag de kans om een shiatsu massage van PuurShiatsu te ervaren! Benieuwd wat ik er van vond? Ik zal alles vertellen 🙂

Wat is shiatsu?

Ook ik was benieuwd wat voor massage (laat ik het ‘behandeling’ noemen) ik nou precies zou krijgen. Op de site van ShiatsuNederland vond ik het volgende:

Shiatsu is een manuele behandelmethode voor preventieve gezondheidszorg en therapie die vitaliteit bevordert, vermoeidheid verlicht en de natuurlijke zelfhelende kracht stimuleert door druk toe te passen op specifieke punten op het lichaam. Daarnaast geeft shiatsu de warmte van een zorgzame aanraking.
De shiatsu-behandeling bestaat uit het toepassen van druk met de ballen van de duimen en vingers en de handpalmen op specifieke punten op het lichaam. Traditioneel heten deze punten in het Japans tsubo, hetgeen (stop)fles of kruik betekent. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting, zoals onze voorouders reeds instinctief ontdekten.

Okee, iets met drukpunten dus. Ik had ook al iets gehoord over meridianen en energie. En dus ontdekt door onze voorouders. Dat belooft wat!

Waarom ik vond dat ik een shiatsu behandeling nodig had

Ik zit midden in mijn marathon voorbereiding, sterker nog: over iets meer dan 2 weken ren ik de marathon in Rotterdam!! Natuurlijk is mijn lichaam door alle trainingen best vermoeid. Ik vraag best veel van mezelf en heb ook best vaak stijve spieren. Op dit punt van mijn marathon schema is vooral rust en herstel een belangrijk punt. Maar vooral rust vind ik moeilijk: ik wil altijd IETS doen, ik kan niet stilzitten en plan het liefst het hele weekend vol. Als ik stilzit heb ik meteen het gevoel dat ik me verveel. Ben ik rusteloos? Of gewoon onrustig? Geen idee.
Oja, en ik heb ook nog reuma (tja, iedereen weet dat nu toch al 🙂 ) waardoor ik soms wat stijve gewrichten heb en ook minder goed herstel dan ‘gezonde’ mensen.
Toen ik vorige week, tijdens een borrel, hoorde van Puur Shiatsu vond ik dat ik daar wel baat bij zou hebben. Dus ik belde Henk en maakte een afspraak!!

De behandeling

Door Henk werd ik warm verwelkomd in zijn behandelkamer. Er lag een matras op de grond, en wat ronde kussens stonden langs de muur. Henk wilde eerst van alles van me weten (de intake) en achteraf bleek dat hij toen al lette op mijn lichaamshouding, blik, stand van m’n ogen en uitstraling. Poeh, gelukkig dat ik dat toen nog niet wist, anders zat ik er een stuk minder ontspannen 😉
Ik mocht op m’n buik gaan liggen en de behandeling begon. Ik hield trouwens gewoon mijn kleren aan, for your information:-) Henk drukte met zijn handen op verschillende plekken op mijn schouders en rug. Heel rustig, maar wel stevige druk. Lekker! Soms voelde ik het zelfs tintelen in mijn handen en billen! Ook m’n benen werden ‘bedrukt’. Henk trok nog wat aan m’n benen voordat ik me op mijn zij mocht draaien. Toen begon de focus op m’n been(spieren): deze waren al gevoelig toen ik vanochtend opstond. Henk duwde, trok, draaide en schudde aan m’n benen: soms HEEL lekker, soms best een beetje gevoelig. Uiteindelijk werd ook m’n hoofd ge-shiatsu-d: heel voorzichtig, maar intens ontspannend! M’n hoofd werd schuin omhoog gelegd, en vervolgens werd er aan m’n been getrokken: bijzonder gevoel. Nadat ook m’n armen waren los-gezwaaid en gewreven kwam ik erachter dat ik al een uur op het matras lag! Die tijd was echt omgevlogen!!
Ik kreeg een glas water om bij te komen. Ik was niet echt ‘weg’, maar omdat ik zo ontspannen was tijdens de massage was het erg fijn om weer even te ‘landen’. Ik had ook een droge mond, en moest ontzettend nodig plassen.

shiatsu marathon voorbereiding

De shiatsu kamer van Henk

 

Toen volgde Henks diagnose: Er waren niet hele gekke dingen opgevallen betreffende mijn energiebanen.
Zo! Gelukkig! Tja, je weet natuurlijk nooit wat er allemaal gebeurt in die energiebanen, maar dit was een geruststellend bericht!
Maar Henk had nog meer diagnoses: ik had onrustige energie in mijn blaasmeridiaan.
Oei. Ik had geen idee wat het inhield, maar ik moet elke dag (en nacht!) extreem vaak plassen, wellicht heeft dat er mee te maken?? Uiteindelijk ben ik er nog steeds niet helemaal achter wat ie blaasmeridiaan nou precies doet, maar volgens Henk was het niet ernstig.
En dan nog iets: mijn hartconstrictor meridiaan was ook licht onrustig. 
Wat?! Mijn energiebanen waren toch juist evenwichtig? Gelukkig zei Henk meteen dat het heel licht was. En als ik het vervolgens goed heb begrepen heeft de hartconstrictor meridiaan te maken met ‘ongerustheid’ en ‘je zorgen maken’. Tja, daar valt natuurlijk altijd wel een mouw aan te passen, qua werk, qua marathon, qua terroristische aanslagen in Brussel etc.

Ik ging, licht versuft, weer naar huis. Henk had aanbevolen om even een uurtje een beetje chill te doen. En veel water te drinken. Dus dat heb ik gedaan (ik heb in dat uur wel boodschappen gedaan, naar Blokker geweest, limoncello gemaakt en Monster uitgelaten. Maar alles heel chill. Uiteraard.)
De rest van de dag heb ik wel een ontspannen gevoel gehad. Ik heb vanmiddag nog even gerend (intervaltraining). M’n benen voelden als PAP, maar of dat nou kwam van de shiatsu, of van vermoeidheid: I don’t know.
Het uur dat ik even flink ben ge-shiatsu-d was heerlijk relax en ontspannen (ik was soms zelfs bang dat ik in slaap zou vallen:-) ). Ik weet niet of het iets heeft uitgemaakt voor mijn energielevel, herstel-vermogen of mental-health. Maar het was gewoon fijn!! Wie weet ga ik nog eens. Als ik echt stress heb: dan ga ik zeker!! Lijkt me heerlijk.

Nog iets: iemand die ik ken kwam als HERBOREN bij Henk vandaan en heeft meteen 3 extra behandelingen geboekt! Het werkt dus voor iedereen anders!!

Heb jij wel eens een shiatsu behandeling gehad? Wat vond je ervan? En wat heb je er aan gehad?

Liefs! Nora

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vrij om langs de Shiatsu-man te gaan. Ik had al een keer eerder een Shiatsu massage gehad (lees hier wat er toen gebeurde). Eigenlijk ben ik niet zo van dit ‘zweverige’ gedoe. Maar met de […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.