Ragout kun je prima uit blik eten. Dacht ik. Totdat ik het zelf maakte. Nu vind ik blikragout voor paupers en wil ik alleen nog maar zelfgemaakte goddelijkheid.
Je denkt misschien (door de Featured Image van vliegenzwammen) dat ik een ragout van deze rood-met-witte-stippen-beauties ga maken? Maar ik weet ook wel dat die giftig zijn. De reden dat ik voor die foto heb gekozen, is dat ragout nogal onfotogeniek is, dus het lukte vrij slecht om een mooie foto te maken. Die vliegenzwammen zagen er veel gezelliger uit!
Roux is gewoon boter en bloem…
Ik dacht dus dat ragout maken vrij moeilijk was. Op insta noemde ik het al ‘de Cito-toets voor grote mensen’. Dat hele ‘roux’ gebeuren durfde ik nooit zo aan. Maar wat blijkt? Valt reuze mee.
Herfst = paddenstoelen
Ik maakte dus een paddenstoelenragout en ik ga het recept met jullie delen om verschillende redenen:
- Het is herfst en paddenstoelen horen bij herfst #lekkeractueel
- We mogen met alle mensen wel iets minder vlees eten en dit recept is vega #lekkerbewust
- Het lijkt vet moeilijk – in mijn ogen – maar het maken van ragout is vrij makkelijk en het lijkt sowieso alsof je een goede kok bent. Zo’n succeservaring gun ik iedereen #lekkerDIY
- Die bladerdeegbakjes geven zo’n nostalgisch kerstdinergevoel #lekkeroldschool
- Dit recept heeft maar vijf ingrediënten #lekkeroverzichtelijk
- Heb ik al gezegd dat het lekker is? #lekkerlekker
Ok klaar voor? We gaan ragout maken!!
Dit heb je nodig (voor 2 personen)
- 300 gram kastanje champignons (ik kocht ‘buitenbeentjes’ van AH. Maar je mag ook andere paddenstoelen gebruiken. Niet zelf plukken!)
- 1 paddenstoelenbouillontabletje opgelost in 500ml heet water.
- 40 gram roomboter
- 40 gram bloem
- 4 Bladerdeegbakjes
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Snij de champignons in kwarten. De echte grote units mag je ook in zessen of achten snijden hoor, wat jij lekker vindt.
- Bak de champignons gaar in een hapjespan (of wok) en doe ze daarna in een bakje. Zet ze even aan de kant.
- Zet de bladerdeegbakjes in de voorverwarmde oven. Kijk maar even op de verpakking hoelang ze moeten bakken, ik meen 10 minuten.
- Smelt de boter in de pan.
- Voeg daarna in één keer alle bloem toe, terwijl je continue roert. Blijf roeren tot een egaal mengsel overblijft.
- Zet het vuur nu lager. Blijf al roerende de bloem gaar bakken tot een witte roux. Dit duurt ongeveer drie minuutjes.
- Roer nu beetje bij beetje de paddenstoelenbouillon erdoor. Er moet dus steeds weer een egaal papje ontstaan. (ik heb trouwens niet alle bouillon gebruikt. Op een gegeven moment vond ik de ragout precies dik – of dun – genoeg, dat leek me een mooi moment om te stoppen.
- Doe nu de champignons weer bij het prutje in de pan.
- Roer het op laag vuur nog een paar minuutjes door.
- Als de oven piept en je bakjes klaar zijn, dan kun je ze meteen vullen met de ragout (die er goor uitziet in de pan, maar werkelijk héérlijk smaakt).
Mijn homemade-ragout ervaringen zijn tot nu toe erg goed. Hoewel ik laatst ook een kipragout heb geprobeerd te maken, maar die was echt smakeloos. Geen idee wat er miste, behalve smaak dus…
Maar in het kader van ‘minder vlees eten’ is dat niet zo erg, dan gebruik ik gewoon dit paddenstoelenragout recept extra vaak deze herfst.
Twee jaar geleden postte ik al eens dit recept voor Pompoencake. Over mooie herfstreceptjes gesproken 🙂
Heb jij wel eens zelf ragout gemaakt? Heb je nog tips voor me?
Liefs! Noor
Omarm die stalker in je en volg me!
Bijvoorbeeld op INSTAGRAM, of FACEBOOK. De 1000 volgers op Instagram heb ik gehaald! #goals. Maar ik bungel nog een beetje op het randje, dus volg me! Vind ik leuk.
Plaats een Reactie
Laat je reactie achter!