mango plukken ghana blueskies

Naar Ghana met de Albert Heijn Foundation

Zoals jullie hier al konden lezen, mocht ik met de Albert Heijn Foundation op reis naar Ghana! Het was maar een kort tripje, maar wel PROPVOL met allemaal leuke bezoeken aan mango- en ananas plantages en projecten van de foundation.
In een eerdere blog schreef ik over al mijn lievelingsdingen tijdens het eerste deel van de reis, en nu komt deel 2!! Lezen jullie mee?

 

Lievelings ochtendritueel

Royal Senchi hotel ghana

Ik begon de tweede dag lekker sportief met een fitness-sessie! In de gym kwam ik wat reisgenoten tegen: gezellig!! Helaas werkte de airco daar maar matig, waardoor ik enigszins oververhit besloot om nog een duik te nemen in het super-de-luxe zwembad van het Royal Senchi Hotel #yolo 🙂

ontbijt buffet Ghana Royal Senchi Hotel

We hadden afgesproken om vroeg te ontbijten, want we hadden weer veel op het programma staan. Het ontbijtbuffet was ZO uitgebreid dat ik alleen al 10 minuten nodig had om te kijken wat er allemaal was, voordat ik kon beslissen wat ik wilde ontbijten (dit zijn lastige keuzes, dat snap je).

 

Lievelings mango plantage

mango plantage ghana AH foundation

We bezochten een mango plantage waar een Ghanees met een heel blij hoofd (de zittende ouwe baas, ik denk dat hij minstens 80 was!) en een landbouw-specialist ons veel leerden over het verbouwen van mango’s. Deze mango plantage is de enige TER WERELD waar er 2 keer per jaar geoogst kan worden. Dit heeft te maken met de regen in Ghana en de speciale bestuiving met behulp van vliegen. De mango’s die worden gebruikt voor de bakjes van de Appie zijn nog keihard als ze net geplukt zijn. Ze moeten dan 5 dagen rijpen en vervolgens nog 5 uur in de zon liggen, voordat ze in de BlueSkies fabriek in stukjes gesneden kunnen worden.

mango proeven Ghana

Gelukkig stonden op deze plantage ook andere soorten mango-bomen, waar de rijpe vruchten al wel lekker zacht zijn. We proefden, en proefden en proefden. Mèn, wat LEKKER!! Echt, die kakelverse ananas en mango (dus echt DIRECT van de plant/ boom) is goddelijk♥

 

Lievelings eindbaas

BlueSkies Antony Pile Ghana

Mag ik jullie voorstellen aan Anthony Pile? Dit is de oprichter en tevens eindbaas van BlueSkies. Deze ontzettend lieve, betrokken en bevlogen Engelsman van bijna 70 (!) is 20 jaar geleden op een kaal stukje Ghanees land een mango-snij-fabriekje begonnen. Heel kleinschalig toen, maar inmiddels produceert de fabriek van Anthony zo’n half miljoen bakjes per week! En dan heeft hij hier in Ghana ook nog een sapjes-fabriek gebouwd, waar van de restjes fruit heerlijke vruchtensapjes worden gemaakt. En de schillen en pitten van het fruit gaan rechtstreeks naar de compost-fabriek (ook van Anthony) iets verder op. Deze compost wordt weer gebruikt bij het bemesten van de plantages: en zo is het cirkeltje rond. 
Niet alleen zakelijk, maar ook ethisch is Anthony Pile een voorloper. Hij biedt zijn werknemers (dit zijn er in Ghana voor BlueSkies zo’n 3000!) een goed salaris en er is een kliniek voor medische zorg. Daarbij investeert hij samen met de AH Foundation in projecten op gebied van wonen, scholing en sanitaire voorzieningen voor zijn werknemers.

Overigens is Anthony ook een hardloper en houdt hij van een gezellig borreltje, je snapt dus dat ik het goed met hem kon vinden 🙂

 

Lievelings lunch

lunch Ghana AH Foundation

Lunch met mangostukjes, jawel. En een sapje van de BlueSkies sapjes-fabriek. Ik heb serieus deze reis ZOVEEL mango gegeten dat je zou verwachten dat ik er wel klaar mee zou zijn inmiddels. Maar NEE!! I looooove mango♥

 

Lievelings mango project

mango plantage Ghana

We bezochten een mango plantage die een paar weken geleden nog verlaten was. De bomen waren uitgeput en er kon eigenlijk niks meer mee gedaan worden. BlueSkies heeft deze plantage opgekocht en is bezig het weer tot leven te toveren. De bomen worden allemaal gekortwiekt en met het eigen ‘afval’ bemest. Als je de bomen nu goed water geeft, dan kan je over 18 maanden alweer volledig oogsten!! Magic!!

mango plantage irrigaties systeem

Nog wat unieks: Op deze plantage wordt een irrigatiesysteem aangelegd! Dit is de eerste mango-plantage in Ghana waar dit gebeurt. Best een gedoetje om het aan te leggen, maar daarna bespaart het ENORM veel tijd en geld.

 

Lievelings ijsje

ijsje in Ghana

In de bus naar het hotel besloten we lekker ijsjes te halen. Ghanese ijsjes zijn eigenlijk gewoon plastic zakjes met bevroren yoghurt. Geen gedoe met stokjes, wel gedoe met vieze handen.

 

Lievelings biertje

bier Ghana

’s Avonds dronken we bij het hotel nog lekker wat biertjes. Het bier komt hier in 650ml flesjes, geen half werk zeg maar 🙂 En weer eens wat anders dan mango.

Dag 2, so far! Ik heb nog heeeeel veel te vertellen over de derde dag, maar dat doe ik in een volgende blogpost, deal?

Liefs! Nora

Lees hier deel 1 van mijn Ghana avonturen!

Lees hier deel 3 van mijn Ghana avonturen!

5 antwoorden
  1. Jennifer
    Jennifer zegt:

    Beste fruit ter wereld verse mango uit Ghana 🙂 Je maakt die FanYogo echt op een hele bijzonder manier open hahahaha.Ik heb echt drie minuten naar die foto gekeken voor ik begreep wat je had gedaan. Je had jezelf de plakkerige handjes kunnen besparen als je alleen een hoekje eraf had gebeten (net als bij een zakje water), maar FanYogo is altijd hartstikke bevroren dus dan duurt het wel even voor je ‘m op heb. Persoonlijk vind ik FanYogo ook niet zo lekker, heb je de andere smaken ook geprobeerd?

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] (yeah!!), dus ik schreef er ook maar meteen over. Als eerste maakte ik deze blog over Ghana. Toen kwam Ghana blog nummer 2. En na 2 kwam 3. […]

  2. […] je ze moet laten invliegen vanuit Ghana (Ghana?! daar komen zo geen pompoenen vandaan…. Wel ananassen trouwens.) Maar pompoenen kun je in de herfst op heel veel plekken redelijk cheap scoren. […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.