Marathon schema
Sinds een paar weken train ik weer met een schema. Dus geen junk-miles meer, maar alle loopjes uitgedacht en gepland. Met als doel: marathon Rotterdam 2017.
Het schema is gemaakt door de triatlon-Goeroe (daar is ‘ie weer) en gebaseerd op het principe van ‘gepolariseerd trainen’.
Ik zie je denken. Dat had ik dus ook: Wat is gepolariseerd trainen?
Ik heb het aan de triatlon-Goeroe gevraagd!! Note: dit gesprek over gepolariseerd trainen heb ik anderhalve maand geleden al gehad met de Goeroe: gelukkig heb ik aantekeningen gemaakt.
Lees dus maar verder.
Te snel
Dit is er bij mij aan de hand: ik ren te veel op een te hoog tempo. Ik dacht dus dat ik daar sneller van zou worden, maar dit is niet zo!! *grote ogen smiley*
Door te veel van dezelfde vlotte trainingen te doen, prikkel je je lichaam namelijk niet meer, waardoor je prestaties stagneren én je grote kans hebt op blessures… aldus de Goeroe.
Afwisseling
Tijdens een training laat je je lichaam als het ware ‘schrikken’. Je lichaam reageert door zich te herstellen en zich voor te bereiden om de volgende keer dezelfde prikkel beter aan te kunnen. Als je dus beter wilt worden, moet je je lichaam blijven prikkelen.
Hoe? Afwisselen!! In intensiteit en in omvang.
Gepolariseerd trainen
Gepolariseerd trainen houdt eigenlijk in dat je vooral LANGZAME en SNELLE trainingen doet en niet zoveel loopjes ‘er tussen in’. Hier is het langzame harlopen dus echt langzaam (Z2): dit hoort van begin tot eind gemakkelijk aan te voelen.
Het snelle lopen gebeurt tijdens intervaltrainingen: in mijn geval is dat tijdens de gezamelijke hardlooptraining van de Goeroe op dinsdagavond.
Loopjes uit de categorie ‘lekker tempo’tje!’ en ‘wel doorrennen maar niet verzuren’ hebben volgens deze polarisatie-theorie niet zoveel nut, omdat deze loopjes wel vermoeiend zijn, maar het lichaam onvoldoende ‘uitdagen’.
Tja, die ‘lekker tempo’tje’ loopjes…. Die deed ik eigenlijk alleen maar. Niet elke keer tot de max, maar wel goed doorlopen. Niet onwijs effectief dus. Maar staat wel beter op Strava.
Misschien bleef ik daarom ook ‘hangen’ op mijn niveau?
En misschien betekent dit dat ik ooit nog wel wat sneller kan op de marathon!!
Waarom? Volgens de goeroe…
Het schema bestaat (nu) uit 80% langzame trainingen. Dit gaat geloof ik wat minder worden naarmate de marathon dichterbij komt… Van deze langzame duurlopen herstel je relatief snel, zodat je ook snel weer kunt gaan trainen. Door de duurtrainingen in omvang op te bouwen, krijg je een betere hardloopconditie. De Goeroe vertelde zelfs dat je sneller wordt van langzaam hardlopen, omdat (en dit is wat ik letterlijk heb opgeschreven in m’n aantekeningen):
aerobe drempel (= energie uit O2) → efficiënter →sneller.
Snappen jullie het? Ik wel, denk ik. Maar ik denk er nog even over na. Vragen kan je hieronder stellen, dan stel ik ze aan de Goeroe.
De snelle intervaltrainingen zijn goed voor je looptechniek, en je wordt er sterker van.
Dit had ik ook nog opgeschreven:
gepolariseerde methode → minder blessures.
Ik weet alleen niet meer waarom dit zo is. Ik vraag het na, ok?
Langzaam lopen, slome!
Ik heb inmiddels een paar lange duurlopen in Z2 gedaan (= echt langzaam). Mènnnn, dan voel ik me echt een slome sukkel!! Voelt als sjokken… En als ik het dan upload op Strava schaam ik me bijna… Ik krijg nog wel kudo’s gelukkig… #langzaamisnietstoer
Maar juist tijdens dat langzame lopen moet je letten op je cadans en je grondcontact, zodat je eigenlijk ‘actief’ langzaam loopt… Ik beheers het ook nog niet.
Wat scheelt is dat ik de intervaltraingen dus met een groep doe. Ik kan me zomaar voorstellen dat je bij deze training, als je ‘m alleen doet, minder snel ’tot de bloody limit’ gaat. Iedereen heeft een beetje peer-pressure nodig, zo af en toe 😉
Ik blijf dit gepolariseerde schema trouw volgen tot de marathon: mijn marathon-tijd zal aantonen of het heeft gewerkt….
Laat me raden: jij doet ook vooral ‘lekker-tempo-maar-niet-dodelijk’ loopjes? Want: heel Strava kijkt mee 😉 Of ben je ook al aan het polariseren? Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!! Of heb jij een andere goede trainingsmethode? Laat je bericht achter!
Liefs! Nora
Klinkt goed Nora! Ben benieuwd hoe je trainingsschema er dan uit ziet. Wil je die eens delen?
Voor mijn halve marathon liep ik ook heel veel heel langzaam… ik ben daar uiteindelijk toch echt langzamer van geworden. Maar de ‘snelle’ intervallen in het beginnersschema dat ik van mijn trainer kreeg (doel: uitlopen)waren niet zo heel snel. Ik concludeerde dus meteen dat het ‘dus ook allemaal niet werkte’ en ik zat enorm te balen van de slak die ik was geworden (en ik was al niet zo snel). Dussss, ik ben benieuwd naar je schema!
Succes met trainen!
groet, Lieke
Ha Lieke! mmmm, je bericht klinkt niet echt hoopgevend… Ben je nu anders aan het trainen? Wel weer wat snelheid erbij gekregen?
NIEMAND wil een slak worden!!! Wat zei je trainer er over?
Mijn schema is nu (een beetje) aan het opbouwen naar volgende week: Linschoten halve marathon. En vanaf januari richt het zich echt op de marathon.
Ik zal zeker (stukjes van) m’n trainingsschema delen en er eens dieper op in gaan! ik weet alleen niet of m’n trainer het leuk vindt als ik zijn hele schema online gooi 🙂 Maar keep you posted!!
Ben je nu ergens voor aan het trainen?
xx Nora
Kan ik goeroe vervangen door Jim?
Whahaha, Jim = goeroe 🙂