Lange duurlopen
Mijn marathonschema vordert gestaag: inmiddels zit ik al op de helft! Dat betekent ook dat er flink wat lange duurlopen gedaan moeten worden.
De meeste marathonschema’s bouwen de afstand geleidelijk op. In de eerste weken van je schema ren je (tijdens je lange duurloop) ongeveer 15 km. Dit wordt in sommige schema’s wekelijks met 2 km uitgebreid. In mijn schema komt er elke 2 weken 5 km bovenop. Dat komt er op neer dat ik nu 2 keer (eens per week) 30 km moet doen, en daarna ook nog 2 keer een duurloop van 35 km…..
Gister rende ik samen met mijn vriendje 30 km: we gingen met de trein naar Hollandse Rading, en vanaf dat station renden we weer terug naar Weesp. Inderdaad een takke-end. En onderweg sneeuwde het ook nog. Twee keer. Best afzien.
Voor mezelf heb ik een aantal ‘trucjes’ bedacht, die het lopen van lange duurlopen wat FIJNER maken.
Dus kijk je ENORM tegen je lange duurtraining op? Heb je echt geen idee hoe je die 20km-25km-30km of langer (!!!!) door komt? Dan heb ik tips voor je!!
Tips om je duurloop te overleven
Loop met iemand samen!
Alleen is maar alleen toch? Als je met iemand samen loopt, dan heb je tenminste iemand om af en toe tegen aan te klagen (‘ben moeeeeee’). Hopelijk klaagt diegene niet te veel terug, dat zou ondraaglijk zijn 🙂
Of als je onderweg een vet-grappige [zelf in te vullen] ziet, dan kun je even samen lachen!!
Ik ren mijn lange duurlopen ALTIJD met mijn vriendje. Ik moet er niet aan denken om alleen te gaan. Supersaai. Plus: mijn vriendje regelt de route, dus zonder hem zou ik grandioos verdwalen 🙂
Luister naar muziek of een luisterboek!
Muziekje op je oren, lekker wegdromen, je gedachten de vrije loop! Je zult zien: de kilometers vliegen voorbij!! Ik ben ook een tijdje fan geweest van luisterboeken: via de app Storytell kan je wel 1000 (meer? Denk het wel) verschillende boeken luisteren. Top!! Ik heb de hele Hunger-Games trilogie rennend gehoord: prima!!
Ren op onbekend gebied!
Op Strava (en afstandmeten.nl) kun je routes bedenken en invoeren. Je kunt dan meteen checken hoe lang die route is. Zo kun je dus nieuwe weggetjes en paadjes uitproberen. Geloof me: iedere week hetzelfde rondje om de kerk WIL HAAST NIEMAND.
Voor mij geldt: nieuwe route nieuwe motivatie 🙂 Ik heb dan wel een gids nodig, a.k.a. mijn vriendje. Anders verdwaal ik gruwelijk.
Deel je route (in je hoofd) in stukjes!
Behapbare stukken, dat is overzichtelijk. Als je aan jezelf onderweg vertelt dat je al op 1/3 zit van je totale duurloop, dan klinkt dat hoopvol! Als je vervolgens al op de helft bent, of beter nog: OVER de helft bent, dan motiveert dat alleen nog maar meer. Althans, bij mij dan.
Gister, tijdens mijn 30km, had ik de route in mijn hoofd opgedeeld. De eerste 10km: 1/3 zit er op!! Na 15km: hopla, op de helft!!! Na 20km: nog maar 1/3 te gaan! En toen was ik eigenlijk zo thuis.
Ook handig: bedenk van te voren WANNEER je een sport-gelletje ‘mag’. En leef daar na toe!! Als je van te voren met jezelf afspreekt dat je bij 18km een gelletje mag, dan is dat een mooi punt om naartoe te lopen. Daarna kijk je wel weer verder toch?
Nog een BONUS TIP: neem tijdens lange duurlopen een pinpas of cash geld mee EN een OV chipkaart!! Want stel je voor: je verzwikt je enkel, of er gaat iets gigantisch mis onderweg, dan wil je niet nog 25km naar huis moeten strompelen…. Dan kan je gewoon de bus pakken!
Hoe overleef jij je duurlopen? Heb je nog tips voor mij en alle andere lopers?
Liefs! Nora
Plaats een Reactie
Laat je reactie achter!