racefiets pijn bikefit

Wow. Clickbait of niet? *grijns*
Maar serieus. M’n racefiets en ik zijn momenteel ietsje gebrouilleerd. Ik zal vertellen wat er is gebeurd.

Pijntjes

Het begon allemaal op het moment dat ik op een racefiets stapte 🙂 Tuurlijk moest ik wennen aan de houding!

Ik heb niet de illusie dat wielrennen echt comfortabel is.

Maar ik kreeg echte narigheid na zo’n 30-40 km: pijn in m’n schouder, pijn in m’n onderrug. 
Nu vind ik het best knus om met Jur leuke toertochtjes te doen, zoals De Hel van de Heuvelrug of deze Huchiestocht vanuit Veenendaal. Maar deze pijntjes die ik dus kreeg na een aantal kilometer, namen de lol een beetje weg.
Nadat ik zelf (ahum, the boyfriend dus) het nodige had aangepast om het fietsen wat chiller te maken (zonder effect helaas), moest er ECHT iets gebeuren. Op aanbeveling van mensen om me heen besloot ik een BIKEFIT te doen, bij Fietsen bij Auke. Lees HIER wat daar allemaal gebeurde.

op de fiets bikefit

Bikefit of bike-shit?

Eerste ronde bikefit  

Ik krijg een nieuwe stuurpen, nieuwe schoenplaatjes en alles wordt aangepast qua hoogte/ breedte/ diepte etc. Resultaat: Tijdens het fietsen geen last van schouders meer, maar wel direct (!! al na 2 km) pijn in m’n rug.

Tweede ronde 

Ik krijg een nieuw zadel, dit zou moeten helpen, maar tijdens het fietsen NOG STEEDS pijn in m’n rug, en vrijwel direct (tijdens de eerste kilometers). Geen zadelpijn trouwens. Maar dat had ik bij m’n oude zadel ook niet.

Reactie bikefitter

‘Het ligt niet aan je fiets, het ligt aan jou. Ga bij een fysiotherapeut langs, want misschien is je bekken niet flexibel genoeg.’
Dus ik braaf naar een fysio voor onderzoek.
NOU MET MIJ IS NIKS AAN DE HAND. Vriend.
De fysiotherapeut concludeerde dat de houding  op de fiets de pijn veroorzaakt. Daar moet iets veranderen, maar wát er precies zou moeten veranderen wist ze ook niet. Zelf uitzoeken. 

Kosten so far:

€247,93 voor de bikefit, schoenplaatjes en stuurpen, daarna nog €84,95 voor het zadel.

Advies bikefitter

Last van je rug? Oh dat ligt aan je crank!! (Wat is een crank?! Een crank is het verbindingsstuk tussen de trapas van de fiets en het pedaal. De cranks en de twee of drie daaraan gemonteerde voorbladen (kettingwielen) heten samen het crankstel. Weer wat geleerd.) Je moet een kortere crank! Dit kost je €230,-.

Mijn eerste reactie

WAT?! Nu dit weer!!! Ik heb er wel serieus over nagedacht, maar uiteindelijk besloten dit niet te doen. Mijn fiets is namelijk Dura Ace afgemonteerd. Een korte crank (slecht 1 cm korter!) is alleen in Shimano 105 of Ultegra verkrijgbaar. De crank die ik voor €230 er op zou kunnen laten zetten was de 105 versie…. Behoorlijke DOWNGRADE van m’n Dura Ace vind ik. Voor een shitload aan geld. Ik moet er wel bijzeggen dat ik de kortere crank kosteloos mocht uitproberen, als het hier toch niet aan zou liggen dan zou ik mijn eigen crank er gewoon weer op kunnen (laten) zetten. 

Wat nu?!

Ik heb besloten zelf te experimenteren met de stand van m’n zadel. Beetje naar voor, of naar achter? Iets schuiner naar voor, of naar achter? Ik hoop dat ik zo zelf de ideale fietshouding vind, in de bikefit heb ik niet zoveel vertrouwen meer.

Proefritjes

Ik maakte wat proefritjes op m’n racefiets, eerst met de bikefit-instellingen, later met wat aanpassingen. En eigenlijk waren al die ritjes KUT. Ik werd er behoorlijk a-relax van, want tijdens het fietsen ging het totaal niet lekker. Inwendig vloekte ik wat af, en wenste ik dat ik nooit een bikefit had gedaan…. Ik kreeg zelfs weer last van m’n schouders en ook tintelende vingers… GRRR.
Ik weet dat ik beter positief kan blijven denken, in elk geval voor de gezelligheid 🙂 En na het fietsen was de rugpijn direct weer over! Daarom dacht ik: flikker maar op met je racefiets, ik kap er mee. Ik zet m’n racefiets te koop!! 

Toertocht op de racefiets

Afgelopen zondag fietste ik op de Veluwe een tochtje van 86km. Uiteraard met Jur♥
Ik heb geprobeerd m’n state-of-mind (lees: gezelligheid) niet te laten beïnvloeden door m’n fiets-rug-pijn. Dit lukte best!! Ik moet om de zoveel kilometer even stoppen, afstappen en stretchen. Maar daarna kan ik er weer even tegenaan. 
Dus nee, NIET PIJNVRIJ en ook niet comfortabel. Verre van ideaal. Maar ook geen reden om mijn racefiets te verkopen 🙂
Want op de racefiets door de bossen, langs knusse stadjes en mooie uitzichten is toch best fijn! Zeker in goed gezelschap, met koffie en appeltaart onderweg♥

Mijn zoektocht naar de ideale fietshouding is op volle toeren 🙂 Dus ik hou m’n racefiets!

Zit jij helemaal lekker op de fiets? Nog wel eens ergens pijn? Wat doe je hier aan? Ik heb TIPS nodig om pijnvrij te kunnen fietsen!! SOS.

Liefs! Nora

Oja, nog zo’n minpuntje van het fietsen → poetsen…. 🙁
racefiets poetsen

7 antwoorden
 1. Brenda Andriese
  Brenda Andriese zegt:

  Da’s mooi kut inderdaad. En ik kan wel met allerlei adviezen komen, maar zoals ik het lees, heb je echt alles uit de kast getrokken om het te verhelpen. Behalve een andere fiets dan haha!

  Beantwoorden
 2. Albert
  Albert zegt:

  Hallo,

  Sowieso staat je zadel te hoog. Je fietst ‘op je tenen’ lijkt het en je been is erg gestrekt als je pedaal naar beneden staat.

  Het lijkt dat de fiets waar je op zit een maatje te groot is, zeker als je zadel lager moet.

  Je hebt sowieso niet een ‘sportieve’ houding op je fiets omdat je stuur vrij hoog staat ten opzichte van je zadel en je vrij rechtop zit. Maar dat zou de pijn in je onderrug niet moeten veroorzaken. Sowieso moet je een aantal weken tot maanden aan de houding wennen en in het begin niet langer dan 20-30 km fietsen. Geduld moet je hebben. Ik weet niet hoe lang je al fietst.

  Ik ben ook net begonnen en weet waar je ‘doorheen’ moet.

  Succes!

  Beantwoorden
 3. rebecca
  rebecca zegt:

  Hey, ik weet niet veel vcan racefietsen maar fiets al jaar de post en heb ervaring met rugklachten, overbelasting, houding etc…. Ik ben vrij zeker dat een racehouding vrij belastend is voor de rugspieren omdat je de hele tijd voorovergebogen hangt, niet echt een natuurlijke houding. Misschien extra krachttraining voor die rugspieren? Persoonlijk zou ik opteren voor een iets minder gebogen dus meer richting rechte hoek qua zithouding. Ms minder snel maar belast je rug minder…. lees ook net dat veel topwielrenners later hernia krijgen door deze houding…. geheel mijn bescheiden mening maar je verhaal raakte wel een snaar :T Momenteel zelf een helse zoektocht naar een fiets met de juiste maten `achter de rug` ….Gr. Rebecca

  Beantwoorden
  • Nora
   Nora zegt:

   Hai Rebecca! Sorry voor mijn late reactie… Dank voor je bericht! Ik ben benieuwd: je zegt dat je een helse zoektocht achter de rug hebt, heb jij nu een fiets met de juiste maten gevonden? En HOE heb je die gevonden? Mij is dit nog niet gelukt…
   Ik wist niet dat topwielrenners vaker een hernia krijgen, maar ik kan het me helemaal voorstellen. Goed idee van je om extra krachttraining te doen, dit heb ik ook gedaan, maar zodra ik op de fiets zat begon meteen die pijn (en zodra ik ervan ga is de pijn over). Mijn fietsplezier wordt steeds minder.
   Hoop dat het bij jou anders is gegaan en dat jij nu lekker kunt fietsen!
   Liefs, Nora

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] voor de lekkerste espressootjes. We hebben Netflix, Rummikub en een zolder waar mijn racefiets op de Tacx zelfs tijdens de ergste sneeuwval voor een goede workout kan […]

 2. […] fietstoekomst in handen van Auke te leggen!! Hieronder lees je hoe m’n bikefit ging, maar in deze blogpost lees je hoe het me de weken daarna […]

Plaats een Reactie

Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.